Meest recente artikelen

Eetbare bloemetjes: zo mooi, zo lekker

Om óp te eten

Eetbare bloemetjes: zo mooi, zo lekker Artikel

Heerlijk licht, zo zien deze bordjes eruit. En fleurig, door de eetbare bloemetjes die je erin verwerkt. Omdat het gelukkig weer voorjaar is!

Welke bloemen kun je eten?

• De bekendste eetbare bloem is ongetwijfeld de Oost-Indische kers. Je herkent deze bloem aan de mooie oranjerode kleur en een zoete, peperachtige smaak.

• Ook het driekleurig viooltje is een klassieker. Rauw zijn ze ideaal om salades of soepen mee op te vrolijken, maar ook om een siroop van te maken zijn ze geschikt.

Anjers zijn minder gekend als eetbare bloem, maar dat is onterecht. Ze smaken licht zoet, en pikant tegelijkertijd. Met toetsen van kruidnagel. Tip: verwijder de witte 'hieltjes' van de bloemblaadjes, want die smaken bitter.

• De margrietvormige goudgele goudsbloem is niet alleen mooi en lekker, maar wordt ook verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De bloemblaadjes zijn lekker bij taarten, yoghurt en eitjes.

• En ook: korenbloem, madeliefjes, lavendel, vlierbloesem, rozen, dahlia's, daglelies, en paardenbloemen! Wist je trouwens dat de bloempjes die aan kruiden – zoals bieslook, dille, rozemarijn… – komen perfect eetbaar zijn? Yummie!

Zo maak je zelf viooltjessiroop

Overgiet een handvol maartse viooltjes in een glazen kom met 1 liter bronwater en bedek ze met citroenschijfjes (2 citroenen) zodat ze onder water staan. Dek de kom af met een glazen transparant deksel en laat 24 uur trekken op een warme plaats. Zeef het viooltjeswater, breng het aan de kook en voeg 500 gram suiker toe. Laat wat inkoken tot siroop en giet het in schone flessen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen