Meest recente artikelen

Waarom koriander voor sommige mensen smaakt als zeep

Ze kunnen het niet helpen

Waarom koriander voor sommige mensen smaakt als zeep Artikel

Koriander: je houdt ervan of je haat het. En de mensen uit de laatste categorie kunnen we niet eens iets kwalijk nemen: het zijn hun genen die het 'm doen.

"Bah, koriander, dat smaakt naar zeep!" Hè? Helemaal niet, denk jij. En toch. Het is mogelijk én het kan zelfs perfect verklaard worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 14% van de mensen koriander als zeer onaangenaam ervaart. Deze mensen beschrijven de smaak als zeep. En nog meer wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat al die mensen iets gemeen hebben: het gen OR6A2, dat ervoor zorgt dat je bepaalde adldehydes die een heel specifieke geur hebben die voorkomt in koriander én in zeep, sneller herkent.

Er is iets aan te doen!

Vind je koriander vies maar wil je het toch leren eten? Dat kan: hoe vaker je een bepaald ingrediënt eet, hoe meer je eraan went – zo werkt het ook bij kleine kinderen, trouwens. Maar het helpt ook om de blaadjes eerst te kneuzen: de aldehydes in de blaadjes, waar je gevoelig voor bent, worden zo sneller afgebroken door enzymen.

Volop koriander in deze recepten

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen