Meest recente artikelen

Kun je ovenschotels invriezen?

Goede vraag

Kun je ovenschotels invriezen? Artikel

Zo'n ovenschotel die je alleen nog de oven in hoeft te schuiven, hoe handig is dat op drukke weekdagen? Nóg handiger zou zijn als je ze vooraf zou kunnen maken en in de diepvriezer bewaren tot gebruik. Kan dat? We zochten het voor je uit!

Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!

Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen. Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.

Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen. Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven (zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt), een ovenschotel die je al afgebakken hebt, moet je altijd eerst ontdooien en daarna opwarmen. Aan jou de keuze!

Laat je gerecht voor je het invriest, in elk geval goed afkoelen, of je het nu voorgebakken hebt of niet. Sommige ovenschalen hebben een handig deksel, maar de meeste niet. Omwikkel de ovenschotel in dat geval met enkele lagen vershoudfolie en laat deze goed aansluiten op de vulling van je schotel, zodat er bij het invriezen zo weinig mogelijk ijskristalletjes ontstaan – anders wordt je ovenschotel waterig bij het ontdooien.

Plak een label met de datum op je ovenschotel, zodat je je nooit moet afvragen hoe oud iets eigenlijk is en of het nog wel goed zou zijn. Bereide gerechten kun je 3 maanden bewaren in de diepvriezer.

Ben je niet helemaal zeker of je ovenschaal wel meteen uit de diepvriezer in de oven mag (sommige materialen kunnen dan barsten), laat je gerecht dan eerst in de koelkast ontdooien. Dat duurt ongeveer een dag, dus denk er op tijd aan om je ovenschotel uit de diepvriezer te halen.

Klaar om te gaan koken? Dit zijn ovenschotels die je perfect vooraf kunt klaarmaken

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen