Meest recente artikelen

Paddenstoelen klaarmaken: 5 dingen die je moet weten

Het heerlijkste paddenstoelengerecht in een handomdraai!

Paddenstoelen klaarmaken: 5 dingen die je moet weten Artikel

Herfst is paddenstoelentijd! Er bestaan heel wat lekkere recepten om het superingrediënt in te verwerken, maar hou dan wel even rekening met deze 5 dingen.

1. Ga voor groot

Twijfel je soms om voor grote of kleine champignons te kiezen? Ga dan steeds voor de grote. Bij deze paddenstoelensoort geldt: hoe groter, hoe meer smaak.

2. Borstelen of wassen?

Sommigen wassen hun paddenstoelen voor ze ermee aan de slag gaan, terwijl andere zweren bij een champignonborsteltje. Weet dat paddenstoelen kleine sponsjes zijn die zich volzuigen met water. Tijdens het bereiden laten ze het los, waardoor je gerecht waterig kan worden. Borstel ze daarom zoveel mogelijk, maar bij sommige soorten kun je niet anders dan ze te wassen. Bij morieljes bijvoorbeeld blijft er dikwijls zand achter in de plooien. Als je ze wast, zorgt er dan voor dat je ze goed droogt met een schone handdoek.

3. Scheuren in plaats van snijden

Wist je dat paddenstoelen meer smaak afgeven als je ze scheurt in plaats van snijdt? Door te scheuren gaat de fijne structuur niet kapot, waardoor ze nòg lekkerder worden in je bereiding. Extra voordelen: het bespaart je tijd en afwas en bovendien staat het mooi rustiek in je gerecht.

4. Snij een stukje van de steel

De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.

5. Bakken als een pro

Dé gouden regel bij het bakken van paddenstoelen: laat de pan goed heet worden, zodanig dat het water er niet te veel uitloopt en ze niet te droog worden. Gebruik ook niet te veel boter of olie, want dat zuigen ze helemaal op. Zorg er ten slotte voor dat je 'r niet te veel tegelijk bakt: door het vocht dat vrijkomt, zullen ze stoven in plaats van bakken en dat wil je natuurlijk niet. Kruid ze na het bakken met wat peper en zout en geniet!

Probeer zeker deze gerechten met paddenstoelen!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen