Meest recente artikelen

Hoe voedzaam zijn ‘gezonde zoetmakers’ zoals ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en honing eigenlijk echt?

Of zijn dat zoete leugens?

Hoe voedzaam zijn ‘gezonde zoetmakers’ zoals ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en honing eigenlijk echt? Artikel

Wie probeert te minderen met suiker grijpt al snel naar ‘gezonde alternatieven’. Maar is dat wel een slim idee? Wij vroegen Karolien Olaerts naar haar mening over gezonde zoetmakers als honing en ahornsiroop.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Ze is dus de geknipte persoon om al onze vragen over gezonde voeding te beantwoorden. Het vraagstuk dat ze hier onder de loep neemt is: zijn alternatieve zoetstoffen wel echt zo veel beter dan suiker?

Het antwoord van Karolien Olaerts

"Al die alternatieven hebben de reputatie om gezonder te zijn dan gewone tafelsuiker, maar dat is niet zo. Als je kijkt naar de chemische structuur verschillen ze nagenoeg niet van elkaar. Net zoals (tafel)suiker bestaat honing of kokosbloesemsuiker vooral uit enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen in ons lichaam, namelijk een combinatie van glucose en fructose. Het enige verschil is dat de siropen (zoals honing en ahornsiroop) een grotere hoeveelheid water bevatten, waardoor ze wat lager zijn in calorieën en in zoetkracht. Je hoort weleens dat kokosbloesemsuiker 'minder geraffineerd is' of dat honing 'een natuurproduct is', maar dat zijn holle frasen die in de praktijk niets betekenen voor je gezondheid.

Ja, honing bevat inderdaad iets meer vitaminen en mineralen, maar je zou er al heel veel van moeten eten om daar een effect van te zien op je gezondheid. Wat dan weer geen goed idee is, omdat honing ook een toegevoegde snelle suiker is die je beter met mate gebruikt. Vaak zijn de zoetmakers met een groot gezondheidsimago een stuk duurder. Voor de smaak of variatie kun je zeker afwisselen tussen suikers en siropen, als je portemonnee dat toelaat, maar voor je gezondheid hoef je dat dus niet te doen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen