Meest recente artikelen

Wat zijn de lekkerste gehaktvervangers volgens Karolien Olaerts?

Zo goed dat niemand het verschil merkt

Wat zijn de lekkerste gehaktvervangers volgens Karolien Olaerts? Artikel

Is iedereen thuis gek op gehakt en wil je graag eens een plantaardig alternatief uitproberen? Wij vroegen chef Karolien Olaerts naar haar favoriete vegetarische gehaktvervangers.

Los in een tomatensaus of tot balletjes gedraaid, iedereen is gek op gehakt. Toch is het geen slecht idee om af en toe voor een vegetarische of veganistische gehaktvervanger te kiezen. Om te zorgen dat je in de supermarkt niet verdwaalt tussen de verschillende vleesvervangers, vroegen wij aan Karolien Olaerts welke plantaardige gehaktvervanger zij aanraadt.

"Gehakt valt onder de bewerkte vleeswaren, een productgroep waar we het best zo weinig mogelijk van eten. Kiezen voor plantaardig gehakt is dus een goed idee! Het is beter voor je gezondheid, diervriendelijker en liever voor het milieu. Veggie gehakt is lager in verzadigd vet en calorieën en veel rijker aan vezels dan de dierlijke tegenhanger. Het bevat ook goede tot uitstekende gehaltes eiwitten. En niet onbelangrijk: er zijn echt wel soorten die heel lekker zijn!"

Rul gehakt of kneedgehakt?

"Je hebt twee versies: het rul gehakt, dat eruitziet als korreltjes die al gebakken zijn, en het kneedgehakt, zogezegd rauw gehakt, waar je zelf nog balletjes van kunt maken. Een persoonlijke favoriet uit de eerste categorie is het seitangehakt van Delhaize, met een heel hoog eiwitgehalte van 25 gram per 100 gram en met maar 0,6 gram verzadigd vet. In vergelijking: het boerengehakt bevat maar liefst 7 gram verzadigd vet per 100 gram. Een tweede persoonlijke favoriet is het vegan kneedgehakt van Delhaize. Per 100 gram bevat dit 14 gram eiwitten, amper 1,8 gram verzadigd vet en 6,2 gram vezels. Het is daarnaast – zoals dat hoort voor een kwalitatieve vleesvervanger – verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Zowel de smaak als de voedingswaarde van veggie gehakt verschilt van merk tot merk, maar je kunt zonder uitzondering stellen dat het voedzamer is dan de dierlijke variant."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen