Croque zonder kaas? Lekker!
Smaak en crunch? Check!
Een croque is het ultieme comfortfood: krokant, snel én veelzijdig. En geen nood als je geen kaas eet, omwille van een allergie, intolerantie of gewoon persoonlijke voorkeur: ook een croque zonder kaas kan verrassend lekker zijn.
Of je nu lactosevrij of vegan eet, of gewoon eens iets anders wil proberen: een croque zonder kaas is allesbehalve saai. Met de juiste ingrediënten en een beetje creativiteit maak je in een handomdraai een verrassend lekkere variant van de klassieker. Tip: wil je de kaas simpelweg vervangen door een vegan of lactosevrije variant, check dan eerst of deze geschikt is om croques mee te maken (lees: heerlijk te smelten).
Een croque zonder kaas? Absoluut!
Hoewel kaas onmisbaar lijkt voor een klassieke croque, is dat helemaal niet het geval. De basis van een croque is simpel: twee sneetjes brood en beleg naar keuze. Dat hoeft dus niet per se kaas te zijn. Bovendien is een croque zonder kaas niet alleen lichter, maar ook veel creatiever. Het draait allemaal om slimme combinaties, textuur en smaak.
Tips voor een lekkere croque zonder kaas
- Lekker smeuïg met spreads
Je hebt altijd iets nodig dat je brood bij elkaar houdt en tegelijk voor een smeuïg effect zorgt. Denk aan hummus, pesto, guacamole of een andere plantaardige spread. Ook een laagje mosterd of tapenade kan wonderen doen. - Groenten geven textuur
Geroosterde paprika, courgette, tomaat of champignons geven je croque textuur én smaak. Combineer verschillende (gegrilde) groenten zodat het nooit saai wordt. - Eiwitten graag!
Wil je toch graag wat stevigers op je croques? Kip, kalkoen, een gebakken eitje of – voor de vegans hier – zelfs tofu zijn prima alternatieven voor de klassieke ham-kaascombi. - Een krokant korstje
Die typische crunchy buitenkant is de essentie van je croque, met of zonder kaas. Hoe je de buitenkant van het brood perfect goudbruin bakt, lees je hier. En je hebt daar niet per se een croquetoestel voor nodig. - Speel met kruiden en smaakmakers
Zonder de overheersende kaas-en-ham-smaak, ligt de weg open voor creativiteit met kruiden. Gebruik verse kruiden zoals basilicum, tijm of peterselie. Ook specerijen zoals gerookt paprikapoeder of wat crispy chili-olie geven je tosti zonder kaas extra pit.
Kies je croque zonder kaas
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!