Meest recente artikelen

Handig overzicht: deze smaakmakers en kruiden zijn lekker bij kip

Inclusief recepten

Handig overzicht: deze smaakmakers en kruiden zijn lekker bij kip Artikel

Vraag jij je wel eens af welke smaakmakers en kruiden lekker zijn bij kip? Wel; een heleboel! Van klassieke kipkruiden tot hippe miso: wij lijsten ze voor je op.

Kipkruiden: lekker bij kip

Deze aromatische mix van kruiden is lekker bij kip. Kipkruiden kun je zo in de winkel kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Hiervoor meng je:

  • 1 koffielepel zout
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 1 koffielepel uienpoeder
  • ½ koffielepel bonenkruid
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel knoflookpoeder
  • 1 koffielepel gemalen zwarte peper
  • ½ koffielepel tijm
  • 1 koffielepel chilipoeder
  • 1 koffielepel gedroogd basilicum

Voor een smokey variant kun je 1 koffielepel paprikapoeder vervangen door gerookt paprikapoeder (pimentón). Als je ervoor kiest kipkruiden kant-en-klaar in de winkel te kopen, let dan zeker op  de hoeveelheid zout die in de mix zit.

Misopasta

Deze Japanse pasta kun je in verschillende varianten kopen: witte miso, bruine miso en heel donkerbruine, bijna zwarte miso. Miso heeft een aparte, wat zoutzure smaak. De regel is: hoe donkerder de kleur, hoe zouter. Puur is het niet echt een aanrader, maar gemengd met bijvoorbeeld andere Aziatische smaakmakers is het perfect om soepen op smaak te brengen, zelf marinades te maken of een dressing te pimpen. Bovendien kun je miso na opening ook héél lang bewaren

Citroengras

Deze populaire Aziatische smaakmaker kun je op verschillende manieren gebruiken. Sowieso komt citroengras pas helemaal tot z’n recht als je de stengels kneust. Gehalveerd en gekneusd past het perfect in een stoofpot of wokgerecht. Fijngestampt kun je het dan weer gebruiken voor een frisse zelfgemaakte marinade of currypasta. Ook leuk als originele prikker!

Rozemarijn

Rozemarijn is een winterhard kruid. Heb je ook een bosje in je tuin staan, snoei het dan regelmatig en verwijder de dode takjes. Dan heb je er jaren plezier van! Rozemarijn is een vast onderdeel van de mix Provençaalse kruiden en is erg aromatisch. Het past heerlijk bij aardappelen, rosbief, lamsvlees én kip.

Komijn

Komijn: you love it or you hate it! Misschien ben je wel een liefhebber van traditionele komijnkaas. De zaadjes van de komijnplant koop je in hun volledige vorm of fijngemalen tot poeder. Het zit ook in veel specerijenmixen. Komijn is een heerlijke nootachtige smaakmaker in zelfgemaakte marinades of droge rubs en lekker in stoofpotjes met vlees, vis of enkel groenten.

Bladpeterselie

Bladpeterselie is een klassieker die smaak geeft aan elk gerecht. Deze aromatische soortgenoot van krulpeterselie is lekker bij eenvoudige aardappelen, maar ook in couscous of een zelfgemaakte kruidenkorst. Spoel de peterselie altijd goed en bewaar ze in keukenrol in de groentelade van de koelkast. Je kunt de peterselie ook gesnipperd in de vriezer bewaren: altijd handig om in huis te hebben.

Ras el hanout

Sinds enkele jaren is ras el hanout niet meer weg te denken uit onze kruidenkast. Het betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’ en kan dus stevig verschillen. Zitten er heel vaak in: koriander, kaneel, komijn, paprikapoeder en gember. Met een vleugje ras el hanout geef je elke tajine, taboulé of warme groentemix een instant smaakboost.

Vijfkruidenpoeder

Het Chinese vijfkruidenpoeder is bij ons nog niet zo bekend. Tijd dus om een lans te breken voor deze specerijmix! Je proeft de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami, door het gebruik van zowel steranijs als szechuanpeper. Lekker bij kip, varkensvlees en eend, maar wees er voorzichtig mee: de smaak is nogal intens.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen