Meest recente artikelen

9 fouten die je kunt maken met rauwe kip

En zo kun je ze vermijden

9 fouten die je kunt maken met rauwe kip Artikel

Kip is lekker en veelzijdig. Tegelijk staat ze hoog op de agenda van de voedselveiligheid. En niet omwille van een of andere voegelziekte... Er kan namelijk heel wat mislopen in je eigen keuken. Dit zijn de 9 fouten die je kunt maken met rauwe kip.

Geen paniek! Er is geen reden om dat lekker kippetje van het menu te schrappen. Er is absoluut niets mis mee. Kip is immers goedkoop, smakelijk en veelzijdig. Maar als je niet oplet met rauwe kip kan dat de eetpret mogelijk bederven. Hou daarom enkele richtlijnen en tips in je achterhoofd. Wij zetten we de vaak gemaakte fouten even op een rijtje.

Dé 9 fouten die je kunt maken met rauwe kip

Te vroeg uit de koeling halen

Dit klinkt zeer herkenbaar… Je zet de kip op het aanrecht om te ontdooien. Of je wil aan de maaltijd beginnen en haalt ze alvast uit de koelkast. Intussen vergeet je de tijd. Bij kamertemperatuur kan vlees bacteriën ontwikkelen. Die kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Laat vlees daarom nooit ontdooien op kamertemperatuur. Dat geldt zeker voor het gevoelige kippenvlees. Leg ze direct na het winkelen in de koelkast. Pas als je klaar bent om ermee aan de slag te gaan, haal je ze eruit. Bevroren kip laat je in twee dagen ontdooien in de koelkast.

Te lang bewaren

Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt. Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast. Reken op 3, maximum 4 dagen.

Verkeerd bewaren

Drop vlees niet zomaar op om het even welke koelkastlegger. Als de verpakking begint te lekken, kan het vocht op andere voedingswaren terechtkomen. En dan krijg je een klein besmettingsgolfje in je koelkast. Leg de kip daarom altijd op een bord en dek het vlees af. Vlees bewaar je altijd op de onderste, want koudste, legger.

Afspoelen

Dit is een van de meest voorkomende fouten die je kunt maken met rauwe kip. Je mag rauwe kip immers niet afspoelen voor je gaat koken. Als er bacteriën op zitten, gaan die zich net verspreiden. Je moet kip wel eerst droogdeppen. Doe dat vlak voor ze de pan of pot in gaat.

Foutjes bij het marineren

Gemarineerde kip wordt nog beter. Het is een van de makkelijkste manieren om het vlees malser te maken. De rauwe kip in de marinade op het aanrecht laten staan, is echter om problemen vragen. De warmte is namelijk een optimale kweekbodem voor bacteriën. Gebruik je marinade trouwens nooit opnieuw nadat ze in contact is geweest met rauwe kip. Marineer je kip in een luchtdichte bak in de koelkast. Gooi de marinade daarna weg.

Keukentools hergebruiken

Groenten snijden, sausje maken, de kipfilet in de pan gooien… In het heetst van de strijd kan het al eens gebeuren dat je met de lepel van de kip in de saus roert. Probeer er je aandacht bij te houden als er kip mee gemoeid is. Was je kookgerei, tools, snijplanken en co. altijd grondig af als je met rauwe kip hebt gewerkt.

Contact met ander voedsel

In een kleine keuken moeten verschillende ingrediënten dikwijls de snijplank delen. Even de tomaten snijden op dezelfde plank als de kip… Het is gebeurd voor je het weet. Maar zo komt het vocht van de rauwe kip in je salade terecht. Reserveer daarom altijd een plank voor vlees en eentje voor groenten. Houd rauwe kip steeds uit de buurt van andere ingrediënten die niet gekookt worden.

Je handen niet wassen

Als we iets geleerd hebben, het voorbije anderhalf jaar, is het wel dat. Je handen wassen is een van de belangrijkste hygiëneregels. En die gaat nog meer op in de keuken. Je handen zijn namelijk een belangrijke keukentool. Je gebruikt ze om te snijden, kruiden, paneren, kneden… En je raakt er ook nog 'ns alles mee aan. Niet alleen in de keuken maar in je volledige woning. Want belde daarnet de postbode niet aan? En je hebt ook snel even dat recept gecheckt op je tablet…  De bacteriën liggen intussen overal op de loer. Probeer daarom kip met maar één hand aan te raken. Zo heb je de andere vrij voor de pepermolen of ander keukengerei.

Je afwassponsje te weinig vervangen

Dit is een van de makkelijkst te vermijden fouten met rauwe kip. Je hebt alles ijverig afgewassen, maar wat met het sponsje dat al die oppervlakken heeft schoongeveegd? Sponzen, vaatdoeken en ander poetsgereedschap veranderen door gebruik in een bron van bacteriën. Zeker als er rauwe kip in het spel is. Was schotelvodden en handdoeken dus regelmatig. Een spons kan je ontsmetten door ze nat in de microgolfoven te stoppen. Zet deze vervolgens twee minuten op de hoogste stand.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen