Meest recente artikelen

Orde in de koelkast: zo hou je alles overzichtelijk

Alles op z'n plaats!

Orde in de koelkast: zo hou je alles overzichtelijk Artikel

Orde in de koelkast brengen, is niet altijd vanzelfsprekend. Waarom leg je bepaald voedsel onderaan? Wat moet er bovenin? En hoe hou je alles overzichtelijk? Met deze tips en hacks krijgt alles z'n plaats.

Melk bovenin de koelkast? Nooit doen! 1

 

Goed om weten: alles heeft zo z'n plaats. Het ene product moet superfris bewaard worden. Het andere is dan weer niet zo gevoelig aan temperatuursschommelingen. Als je die regels in het oog houdt, breng je zó orde in de koelkast.

Orde in de koelkast: zo hou je alles overzichtelijk

De deur van de koelkast

In de deur van de koelkast schommelt de temperatuur het meest. Logisch: telkens de deur opent, komt de koude lucht in contact met de kamertemperatuur. Hier kan je dus voedingsmiddelen in bewaren die minder gevoelig zijn omdat ze vanzelf goed bewaren. Denk aan conserven of geopende potjes augurken, mayonaise en confituur.  Ook boter en zachte kazen liggen hier graag. Ze behouden er de juiste zachtheid. De deur is gek genoeg niet geschikt voor melk of eitjes. De klassieke indeling – met flessenrek en eierbakje – mag je dus gerust negeren.

Het bovenste compartiment

Omdat koude daalt, is het in het bovenste compartiment van de koelkast iets warmer. Hier leg je dus de voedingsmiddelen die het graag koud hebben maar niet Antartica-fris. Leg hier voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Boterhambeleg, snacks en restjes voelen zich hier thuis.

Het midden van de koelkast

Dit deel gebruik je het best voor voeding die lekker fris bewaard moeten worden, zoals zuivel. Hier drop je dus de eieren, melk, kaas en yoghurt.

Het onderste compartiment

Vlak boven de groentebak is het het koudst. De koude komt bij de meeste koelkasten uit de achterwand. Hier leg je makkelijk bederfbare producten. Denk aan vis, vlees, zeevruchten en gevogelte.

De groentebak

In de groentebak is de temperatuur ideaal om… groente en fruit te bewaren. De bakken brengen niet alleen orde in de koelkast. Ze beschermen hen ook tegen het vastvriezen aan de bodem en wand. Heb je meerdere bakken, hou dan groenten en fruit gescheiden. De meeste groentjes houden niet van ethyleen, het stofje dat rijp fruit afgeeft.

koelkast

Extra tips voor meer orde in de koelkast

  • Leg plastic placemats in je koelkast. Wanneer je morst, kan je ze er makkelijk uithalen en schoonmaken.
  • Zet een draaiplateau in je koelkast om vlot overal aan te kunnen. Dat is vooral handig voor potjes en sausjes.
  • Last van geurtjes? Leg dan een koffiepad of een schoteltje gemalen koffie in je koelkast.
  • Rangschik producten in plastic mandjes die je al dan niet labelt. Voorie misschien ook een mandje voor producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan lopen. Zo hou je nog makkelijker orde in de koelkast. En je gaat meteen de strijd aan met voedselverspilling.
  • Check zeker ook onze tips om je koelkast spic en span te houden.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen