Meest recente artikelen

Deze recepten maak je beter niet op voorhand

À la minute is in deze gevallen toch beter!

Deze recepten maak je beter niet op voorhand Artikel

Wij zijn voorstanders van mealpreppen en gerechten die je helemaal op voorhand kunt maken, maar sommige zaken maak je gewoon beter à la minute. We geven je enkele voorbeelden en vertellen je waarom je ze best op het moment zelf maakt.

Het leven is druk-druk-druk, en gerechten die je vooraf kunt klaarmaken zijn dan ook vaste waarden in onze weekmenu’s. Maar helaas zijn niet alle recepten geschikt om op voorhand te maken. Als je een topresultaat wilt, maak je deze recepten maar beter op het moment zelf:

Slagroom

Zin in luchtige soesjes, een mooie afwerking voor een taart of een lekkere cappuccino? Dan heb je slagroom nodig. Maar meteen een hele kom maken voor de rest van de week doe je maar beter niet. Opgeklopte room wordt na een bepaalde tijd namelijk weer vloeibaar, en opnieuw opkloppen is geen optie. Die slagroom zul je dus op het moment zelf moeten maken.

Gnocchi

Natuurlijk kun je deze kleine deegrolletjes wel op voorhand kneden, maar ze koken doe je à la minute. Een bord gnocchi met saus opwarmen is meestal geen succes, want ze slorpen veel vocht op en worden daardoor papperig en onsmakelijk. Dat zou jammer zijn van al dat werk, toch? (En pssst, jij weet toch hoe je ‘gnocchi’ uitspreekt, niet?)

Gepaneerd voedsel

Zin in lekkere schnitzels, knapperige fishsticks of crunchy falafels? Paneren kun je wel even op voorhand doen (maar niet té lang; zo vermijd je dat het broodkruim te veel vocht uit je vlees/vis/veggie alternatief trekt), maar gepaneerd voedsel opnieuw opwarmen geeft een wak resultaat. Hetzelfde geldt voor (aardappel)kroketten: op voorhand rollen is oké, op voorhand frituren niet.

Risotto

Risotto is een van onze favoriete voorbeelden van rasecht comfortfood. Je móét er je tijd en liefde instoppen, anders lukt het gewoon niet. En helaas kun je ‘m ook niet lang voor je aan tafel gaat klaarmaken, want dan zou de rijst z’n bite verliezen en al die heerlijke saus té veel opslorpen.

Zachtgekookte eieren

Hoe handig het ook zou zijn om die zachtgekookte eitjes vóór je brunch klaar te maken en ze op het moment zelf even op te warmen, het is jammer genoeg écht not done. Die zachte, lopende dooier zou een elastische textuur krijgen en smaakloos worden. Die broodsoldaatjes verdienen beter, vind je niet? In dit artikel lees je trouwens de kooktijden voor de perfecte eieren nog eens na.

Zeevruchten

Niemand is fan van rubberachtige scampi’s, en dat is precies waarom je ze best vlak voor het serveren bakt: opnieuw opgewarmde scampi’s (en bij uitbreiding alle zeevruchten) worden in 90% van de gevallen caoutchouc. Heb je toch een restje scampi’s dat je liever niet weggooit? Snij ze dan in kleine stukjes en gooi ze in de wok.

Kip met vel

Héérlijk op een zondags maal: kippenbillen met extra krokant gebakken vel. En hoewel het zalig is om de hele zondag in de potten te roeren, hou je die kip maar beter voor het laatst: anders wordt dat eens zo knapperige vel helemaal wak.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Zin in meer kooktips? Lees dan ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen