Meest recente artikelen

Zo maak je perfecte gebraden kip

Testkeuken

Zo maak je perfecte gebraden kip Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we de ultieme klassiekers. In dit artikel: gebraden kip.

Heerlijk zondags: 's winters met gegrilde seizoensgroenten of appelmoes, 's zomers met een frisse salade!

De vraag: opbinden of niet?

Als je de kip opbindt of laat opbinden door de slager, zal ze gelijkmatiger garen en er mooier uitzien aan tafel. Wat je in de buikholte steekt, zal er ook beter in blijven zitten.

Gaar & klaar

Reken op minstens 1 uur oventijd per kilogram kip. Om te testen of de kip gaar is, prik je in het vlees. Loopt er helder vocht uit, dan is de kip gaar. Is het vocht roze of troebel, dan moet ze nog wat langer in de oven. Of controleer de temperatuur met een vleesthermometer: bij een kerntemperatuur van 70°C is de kip gaar.

De truc met de citroen

Een halve onbehandelde citroen in de buikholte van de kip geeft niet alleen een fijne smaak, het houdt je kip door het vocht ook extra mals. De citroen zorgt in de buikholte voor stoom, waardoor je kip niet zal uitdrogen in de oven.

Lekker sausje

Haal de gare kip uit de ovenschaal en laat ze nog even rusten onder aluminiumfolie. Blus intussen het braadvocht in de ovenschaal met 150 milliliter witte wijn of cognac en een scheutje kippenfond. Zet de ovenvaste schaal op een zacht vuur, roer met een houten lepel en maak eventuele aanbaksels los. Laat de alcohol verdampen. Smelt in een sauspannetje een klont boter met 1 eetlepel bloem en roer met een garde op een middelhoog vuur tot een glad papje. Voeg nu beetje bij beetje de kippenjus toe en blijf roeren tot je een gebonden saus hebt. Kruid met peper en zout.

Wist je dat…

Je de kip pas na het braden met peper mag bestrooien? Anders wordt die bitter. Zout moet je wél voor het braden toevoegen: wrijf de kip in met zout, zodat het vocht aan het vel wordt onttrokken en de kip een knapperig korstje krijgt.

En crapaudine?

Vraag je slager of poelier eens om de kip 'en crapaudine' te snijden. Hij zal de ruggengraat verwijderen en de kip platslaan zodat die op een pad – 'crapaud' in het Frans – lijkt. Zo gaart de kip sneller en egaler en is ze makkelijker te versnijden. De crapaudinekip is ook populair op de BBQ.

Under my skin

In plaats van de buikholte van een kip te vullen, kun je ook smaakmakers onder het vel schuiven: takjes dragon of salieblaadjes, gekruide ricotta, kruidenboter, plakjes paddenstoel of truffel… Dat is mooi en lekker én het zorgt ervoor dat het borstvlees dat er net onder zit, iets trager gaart en dus niet uitdroogt. Maak het vel aan de nek van de kip los en ga met je vinger zachtjes tussen vel en vlees, zo diep als je kunt. Vul zo stevig mogelijk met de smaakmakers.

Maak zelf je kipkruiden

Je krijgt vaak een zakje kipkruiden bij de slager, maar je kunt die mix makkelijk zelf maken: meng 1 koffielepel zout, 2 koffielepels paprikapoeder, 1 koffielepel uienpoeder, ½ koffielepel bonenkruid, 1 koffielepel korianderpoeder, 1 koffielepel knoflookpoeder, 1 koffielepel gemalen zwarte peper, ½ koffielepel tijm, 1 koffielepel chilipoeder en 1 koffielepel gedroogd basilicum. Voor een smokey variant kun je 1 koffielepel paprikapoeder vervangen door gerookt paprikapoeder (pimentón).

Spoelen of niet?

In Amerikaanse recepten wordt kip vaak gespoeld en gedroogd. Dat komt omdat gevogelte daar vaak wordt gezouten in pekelwater of 'brine', waardoor het mals blijft als je het verhit. Voor een pekel heb je 100 gram zout en 50 gram suiker nodig per 1,5 liter water. Laat de kip er 4 uur in pekelen, spoel ze nadien aan de binnen- en buitenkant en dep ze heel goed droog met keukenpapier.

De beste bouillon

Bewaar het karkas van je kip na het versnijden en doe het in een pan met koud water, ui, wortel, selder, knoflook, peperbolletjes, zout en een kruidentuiltje. Laat enkele uren zachtjes onder deksel borrelen. Zeef het mengsel en voeg er de plukjes kip van het karkas bij. Je hebt nu een heerlijke kippenbouillon, die je kunt pimpen met lente-ui, shiitakes, noedels, sojascheuten en verse koriander. Ontdek hier onze lekkerste recepten voor kippensoep.

Lekkere restjes

Koude kip is héérlijk. Pluk na het eten voorzichtig de restjes van het karkas en meng er een frisse yoghurtmayonaise door met heel fijn gesneden stukjes selder, lente-ui, appel en een snuifje kerriepoeder. Zo geniet je twee keer van je gebraden kip.

Mét groenten graag!

De meeste wortelgroenten zijn, geschild en in blokjes gesneden, heerlijk als je ze samen met de kip roostert. Ze worden dan bedekt met het vet en het sap van het vlees en krijgen een heerlijk gepofte smaak. Voeg de stukken wortel, ui, pastinaak, raap, knolselder of (zoete) aardappel pas de laatste 35 minuten toe en draai ze 1 of 2 keer om tijdens het braden. Ook enkele gekneusde teentjes knoflook geven veel smaak af.

Gebraden kip 4x anders

Een eenvoudige gebraden kip is hemels, maar probeer eens deze varianten:

  • Très Français: Duw enkele takjes dragon onder het vel van de kip en stop enkele andere takjes dragon, samen met twee 'petit suisse' roomkaasjes van 60 gram in de buikholte.  Bind de kip op, wrijf in met zout en leg in een ovenschaal. Leg enkele stukjes boter op de kip en braad in de oven.
  • Tikka masala: Meng 2 eetlepels tandooripasta met 2 eetlepels witte yoghurt en wrijf er de kip mee in. Laat enkele uren marineren. Braad in de oven en dien op met basmatirijst of warm naanbrood.
  • Hot hot hot:  Doe naar smaak knoflook en chilipepertjes in een keukenrobot of hakmolentje, samen met olijfolie, gerookt paprikapoeder, citroensap, geraspte citroenschil en bruine suiker. Mix tot een gladde massa en wrijf er de kip helemaal mee in voor het braden.
  • Saltimbocca-stijl: Stop flink wat salieblaadjes in de buikholte en leg enkele plakjes pancetta op de kip voor het braden. Blus de jus met witte wijn en bind met een klontje koude boter

Gebraden kip snijden


Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Lees ook …

De lekkerste recepten met gebraden kip

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen