De lekkerste barbecue marinades en rubs

Voor extra veel smaak

  • Deel dit artikel:
De lekkerste barbecue marinades en rubs Receptenset

Een stukje vlees of vis op de grill krijgt zoveel meer smaak door het te marineren of in te wrijven met een rub. Probeer deze recepten eens!

Marinade of rub, wat is het verschil?

Een klassieke marinade bestaat uit een mengsel van azijn, citroensap of wijn met kruiden en andere smaakmakers. Het zure uit de azijn, het citroensap of de wijn zorgt ervoor dat vlees lekker mals wordt. Ook zure melkproducten, zoals yoghurt of karnemelk, worden gebruikt voor marinades. Door de kruiden en specerijen krijgen de ingrediënten die je marineert extra veel smaak en als er ook nog eens wat suiker of honing in de marinade zit, zorgt dat ervoor dat het vlees (of de scampi’s, bijvoorbeeld) bij het bakken mooi karamelliseert. Vlees marineren duurt meestal een aantal uren, maar als je groenten of vis marineert, doe dat dan vooral niet te lang zodat de ingrediënten niet uit elkaar vallen.

Een rub is mengsel van droge smaakmakers (kruiden en specerijen, meestal ook gemengd met zout en suiker) dat op vlees of gevogelte gewreven wordt. Soms wordt het te marineren ingrediënt (meestal zijn dat dan grote stukken vlees) vooraf ingesmeerd met olijfolie zodat de rub goed blijft plakken – dat heet een natte rub. Maar meestal wordt de olijfolie achterwege gelaten en wordt met een dry rub gewerkt. Wanneer je vlees inwrijft met een rub, zul je zien dat het eerst vochtig wordt: dat komt door het zout, dat vocht aan het vlees onttrekt. Daarna wordt het vocht met de smaakmakers weer door het vlees opgenomen.

Aan de slag met deze recepten

Groentensatés met kruidige marinade
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Groentensatés met kruidige marinade

Gemarineerde sardientjes op de barbecue
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gemarineerde sardientjes op de barbecue

Kippenbout in knoflookmarinade
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Kippenbout in knoflookmarinade

Lamsbrochettes in granaatappelmarinade
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Lamsbrochettes in granaatappelmarinade

Garnalen in ananas-limoenmarinade
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Garnalen in ananas-limoenmarinade

Spareribs in suiker-paprikarub
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Spareribs in suiker-paprikarub

Varkenshaasje in biermarinade
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje in biermarinade

Kabeljauwhaasje in Thaise marinade
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Kabeljauwhaasje in Thaise marinade

Eend met kruidenmix
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Eend met kruidenmix

Gemarineerde lamsspiesjes
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gemarineerde lamsspiesjes

Gamba's met kruidenmarinade
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gamba's met kruidenmarinade

Wraps met in tequila gemarineerde kalkoen
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Wraps met in tequila gemarineerde kalkoen

Chimichurri
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Chimichurri

Droge bbq-rub
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Droge bbq-rub

Pittige biermarinade
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pittige biermarinade

Kleverige bbq-marinade
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kleverige bbq-marinade

Texaanse rub
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Texaanse rub

Satémarinade
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Satémarinade

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.