Meest recente artikelen

Zo maak je zelf je dressing

Met tips van Gilles Draps

  • Deel dit artikel:
Zo maak je zelf je dressing Artikel

Zelf een dressing maken is super eenvoudig eens je de basisverhoudingen onder de knie hebt. Barbecue expert Gilles Draps deelt bovendien zijn ultieme recept.

De basis

De perfecte dressing bestaat uit vijf bouwstenen: vet, zuur, zoet, peper en zout. Op smaak gebracht door kruiden. Eens je de basisprincipes onder de knie hebt, kun je zelf beginnen experimenteren met smaken en combinaties. De basisverhouding die je best aanhoudt is drie delen vetstof op één deel zuur.

De vetstof is meestal een olie, maar kan ook bijvoorbeeld mayonaise of het vet van gebakken spek zijn. Het vet combineer je dan met een zuur, zoals azijn of citroensap. Verschillende soorten azijnen (zoals balsamico- of wijnazijn) hebben een verschillende zuurtegraad. Je moet dus vooral eens proeven.

Zoet toevoegen geeft je dressing een extra dimensie. Denk aan honing, fruitige azijn of agavesiroop. Voeg zeker ook een beetje peper en zout toe. Tot slot gebruik je kruiden of andere smaakmakers om je dressing extra lekker te maken. Wat verse tuinkruiden kunnen wonderen doen.

Welke olie kies je?

De kwaliteit van je basisolie is erg belangrijk om een goede dressing te bekomen. Denk dus goed na over welke olie je wilt gebruiken.

Olijfolie 

Olijfolie is een klassieker en daar is niets mis mee. Kies wel altijd voor een fijne olijfolie zoals ‘extra vierge’.

Lijnzaadolie

Deze gezonde olie met nootachtige smaak is perfect voor koude dressings. Bewaar de olie op een koele, droge plek om te voorkomen dat deze muf wordt.

Sesamolie 

Sesamolie voegt een Aziatische toets toe aan je dressing. Hoe donkerder de sesamolie, hoe intenser de smaak.

Avocado-olie 

Avocado-olie zorgt voor een volle smaak en geeft je dressing een romig effect.

Notenolie

Notenolie is een duurdere olie, maar door de uitgesproken smaak heb je er minder van nodig. Er bestaan veel varianten, zoals hazelnootolie, amandelolie en walnootolie. Je kunt je dressing altijd aanlengen met een andere, neutrale olie, zoals archideolie.

Het recept van Gilles Draps

Barbecue expert Gilles Draps gebruikt voor zijn dressing olijfolie en xeresazijn. Hij brengt ze op smaak met een lepeltje honing en wat mosterd en kruid ze af met peper en zout. Om deze vinaigrette nog intenser te maken, kun je ze afwerken met gepofte look. Leg de look gedurende 50 minuten in de schil op de grill. Dat geeft de look een lekker zoete toets.  Je kunt de dressing tot twee weken in de koelkast bewaren als je het potje goed afsluit.

Extra tips

  • Klop je dressing op met een garde in plaats van met een mixer voor een extra luchtig effect.
  • Giet de olie er langszaam bij en blijf kloppen tot je een gladde saus krijgt.
  • Doe je dressing pas op het laatste moment op je salade om slappe sla te voorkomen.
  • Draai je sla even droog. Droge sla neemt de dressing beter op.

Weinig tijd?

Heb je niet veel tijd, maar wil je toch een zelfgemaakte dressing op tafel toveren? Doe alle ingrediënten in een lege confituurpot, draai het deksel er stevig op en schudden maar. Bonus: het schudden maakt je dressing extra luchtig!

Inspiratie

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen