Meest recente artikelen

Zelf kruiden kweken: de beste tips van redactrice Jolien

Met recepten

Zelf kruiden kweken: de beste tips van redactrice Jolien Artikel

Niets leuker dan zelf kruiden te kweken en er mee aan de slag te gaan in de keuken. Dankzij de toptips van redactrice Jolien is het helemaal niet moeilijk.

Zelf kruiden kweken

Jolien: "Ik probeer zo weinig mogelijk verse kruiden in de supermarkt te kopen. Omwille van het plastic waarin ze verpakt zitten, het transport en hun korte bewaartijd. Veel leuker, makkelijker én goedkoper vind ik het om mijn kruiden te kweken in een kruidentuintje vlak bij de keuken. Geen tuin? Ook in potten op het terras, balkon of vensterbank kun je prima je eigen kruiden kweken."

Doorlevend of niet?

Jolien: "Ik ben een luie moestuinier en heb een zwak voor doorlevende planten. Je zet ze één keer en dan blijven ze steeds terugkomen. Doorlevende kruiden zijn bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, daslook, dragon, kerrie, laurier, lavas, mierikswortel, munt, oregano, pimpernel, Roomse kervel, rozemarijn, salie, tijm en winterpostelein. Deze hoef je dus maar één keer te planten, terwijl je er kunt van blijven oogsten. Kruiden als salie, laurier, rozemarijn en tijm blijven het hele jaar – en dus ook in de winter – boven de grond zichtbaar, terwijl de blaadjes van lavas of munt afsterven in het najaar. Maak je geen zorgen, in het voorjaar zie je hun blaadjes weer verschijnen. Basilicum, dille, kervel, koriander en peterselie leven maar één seizoen en moet je dus wel elk jaar opnieuw zaaien of planten."

Elk z'n plek

"Zorg dat je kruiden kunnen groeien in de ideale omstandigheden, zo zal je er zelf ook het meest van kunnen genieten. Frisgroene slakruiden zoals bieslook, dragon, peterselie en basilicum hebben veel water en compost nodig, terwijl mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano, laurier, kerrie en bonenkruid liever droog staan, op een stukje arme, puinachtige grond met veel zon."

Lees ook …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

De lekkerste recepten met verse kruiden

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen