Recept

Homemade vanille-ijs

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Hét basisijs - en zoveel lekkerder als je het zelf maakt.

bereiding
 1. 1

  Snij de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe de stokjes én het merg bij de melk, met de helft van de suiker. Breng aan de kook, zet het vuur lager zodat de melk net onder het kookpunt blijft.

 2. 2

  Klop in de tussentijd de eidooiers en de rest van de suiker tot een dikke witte massa.

 3. 3

  Blijf het ei-suikermengsel stevig kloppen terwijl je lepel per lepel de warme melk toevoegt. Als alle melk door het ei-suikermengsel geklopt is, doe je alles weer in de pan. Breng, terwijl je blijft roeren met een houten lepel, tot net tegen het kookpunt maar laat de massa niet koken! Het mengsel is klaar wanneer je met je vinger een streep kunt trekken op de achterkant van de houten lepel zonder dat deze terug toe loopt.

 4. 4

  Haal de pan van het vuur, leg een vel vershoudfolie op de 'pudding' en druk lichtjes aan: zo komt er geen vel op. Laat volledig afkoelen.

 5. 5

  Roer de room door het ijsmengsel en zet het mengsel een nachtje in de koelkast, zodat het door en door koud is.

 6. 6

  Haal de vanillestokjes uit het mengsel en giet het in de ijsmachine. Laat afdraaien tot ijs. Serveer meteen, of bewaar het ijs tot gebruik in de diepvriezer. Zelfgemaakt ijs op basis van eieren is drie dagen houdbaar in de diepvriezer.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Homemade vanille-ijs

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!