Meest recente artikelen

Mosselen klaarmaken: de beste tips en recepten

Alles wat je over mosselen moet weten

Mosselen klaarmaken: de beste tips en recepten dossier

Mosselen met friet zijn zowat ons nationale gerecht. Maar hoe kun je ze nu het best bereiden? Wij verzamelden de lekkerste recepten en de beste tips om mosselen te maken.

Geen iconischer beeld dan zo'n zwarte mosselpot vol heerlijke mosseltjes, met friet en mosselsaus erbij. Het is bovendien onze favoriete fastfood: mosselen zijn (als je er niet te veel schoonmaakwerk aan hebt) heel snel klaar, ze hebben maar een minuutje of vijf nodig. Mosselen zijn gaar als alle schelpen open staan. Laat ze zeker niet te lang koken, want dan kleuren ze donkerbruin en worden ze taai. Hieronder verzamelden we onze favoriete recepten en geven we je ook de beste tips om mosselen te bereiden.

Wanneer loopt het mosselseizoen?

Wanneer we spreken over het mosselseizoen, bedoelen we het seizoen van de Zeeuwse mosselen van bodemcultuur, die bij ons het meest gegeten worden. Dat seizoen start elk jaar op een andere dag, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit. Het weer in het voorjaar is bepalend voor wanneer het mosselseizoen precies van start gaat. Meestal is er nieuwe oogst vanaf juli. Het seizoen loopt tot april, daarna begint de voortplantingsperiode van de mossel. Er zijn dan enkele maanden geen Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. De lekkerste eet je wel pas vanaf september: in de maanden met een R, dus.

Mosselen uit Frankrijk

Wie niet kan wachten op de Zeeuwse, kan een beetje vroeger al Franse mosseltjes van hangcultuur vinden. Die koop je in de winkel als bouchotmosselen. De schelpen zijn iets kleiner, maar lekker gevuld met veel mosselvlees. Daarom zijn ze meestal iets duurder.  Bouchots hebben ook een iets sterkere smaak doordat ze opgroeien in volle zee. Het gaat trouwens meestal om dezelfde soort mosselen als de Zeeuwse, de Mytilus edulis. Daarnaast zijn er ook andere soorten te koop en vind je bij ons ook (maar in veel mindere mate) mosselen uit Ierland, Spanje, Chili, Nieuw-Zeeland en Azië.

De beste tips voor het bereiden van mosselen

Hoe maak je mosselen klaar, hoe maak je ze schoon en welke exemplaren gooi je beter weg? Alles over mosselen zodat jij makkelijk en in geen tijd het beste potje op tafel zet.

De lekkerste recepten met mosselen

Met deze recepten laten jouw lekkere mosseltjes zich van hun beste kant zien. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen