Meest recente artikelen

Al die soorten noedels: ken jij het verschil?

Deze noedels passen bij jouw gerecht

Al die soorten noedels: ken jij het verschil? Artikel

Met kip, krokant varkensvlees, zalm of helemaal vegan: een gerecht met noedels smaakt altijd en staat bovendien in een mum van tijd op tafel. Maar weet je ook dat er verschillende soorten bestaan? Ontdek hier welke noedels het best in jouw gerecht passen.

Lang en smal, kort en krullend, doorschijnend of eerder geelbruin: in de gespecialiseerde Oosterse supermarkt kun je verdwalen in de noedelrayon, maar ook in de klassieke supermarkt is er voldoende keuze. Wij zetten de populairste soorten noedels op een rij.

De lekkerste soorten noedels

Rijstnoedels

Ongetwijfeld een van de de populairste noedelsoorten. Hoewel ze origineel uit China komen, ken je ze waarschijnlijk vooral van het Thaise gerecht pad thai. De fijne, lichte structuur maken rijstvermicelli de perfecte vulling voor loempia's en soepen. Ze worden gemaakt van rijstmeel en water en zijn supersnel klaar. Meestal zijn ze licht van kleur tot bijna doorschijnend. Let erop dat je ze zeker niet te lang kookt, anders worden ze een beetje papperig. Spoel ze goed na met koud water, zo stop je het kookproces.

Sobanoedels

Heerlijke glutenvrije noedels die je ook in de meeste supermarkten vindt. Ze worden gemaakt van boekweitmeel en water en ze zien er een beetje uit zoals spaghetti: lang en smal. Ze hebben een lichtgrijs kleurtje en zijn nootachtig van smaak. Lekker en bovendien supergezond, want koolhydraatarm. Dankzij hun nootachtige smaak zijn ze heerlijk in misosoep of koud met een dipsausje van dashi. Volgens de traditie hoor je hen op te slurpen met stokjes… hoe luider, hoe beter!

Eiernoedels

Deze noedels herken je makkelijk aan hun kleurtje, want dankzij de toevoeging van ei zijn ze een beetje geler dan de meeste andere soorten. Je kunt ze zowel vers als gedroogd kopen, in verschillende diktes. In de supermarkt spot je ze ook weleens onder de naam (eier)mie. Een echte allrounder voor je voorraadkast. De dunne variant is ideaal voor chow mein, een populair Chinees gerecht met geroerbakte noedels. Ze zijn ook lekker in salades, in soepen of wokgerechten. Verwerk je ze in soep? Voeg ze dan meteen toe. Anders kook je ze best even voor.

Wontonnoedels

Perfect voor wontonsoep, uiteraard. Deze tarwenoedels vind je in dunne gele slierten of iets bredere linten, zoals linguine. Volgens het originele Kantonese recept voeg je nog bladgroenten en garnaalwontons toe voor een heerlijke soep.

Udonnoedels

Deze dikke, platte tarwenoedels zijn wit van kleur en hebben een flinke beet. Je vindt zowel platte als ronde soorten. Ze zijn iets dikker van structuur en heerlijk in een stevige soep. Maar ze zijn ook goed voor een zalig potje comfortfood! Ze zijn superpopulair in Japan met een dampende laag groenten en vlees of in een Aziatisch stoofpotje.

Woknoedels 

Woknoedels, gemaakt van tarwe, hebben die typische nestjesvorm, zodat je ze makkelijk in porties kunt toevoegen aan een wokgerecht of curry. Je hoeft ze niet voor te garen. Volkorennoedels bevatten net iets meer vezels en proteïnen dan de standaard woknoedels. Volkorennoedels bestaan zowel in nestjesvorm als in lange dunne sliertjes en worden gemaakt van volkorentarwebloem en water. Nog gezonder dan de standaard woknoedels. Ook zilvervliesrijstnoedels – brede noedels gemaakt van zilvervliesrijst. – zijn lekker in de wok.

Mie shanghai

Zin in bami goreng? Dan zijn deze Chinese tarwenoedels jouw partner in foodcrime. Ba of Bak betekent vlees, mie noedels en goreng staat in het Indonesisch voor gebakken. Gebakken noedels met vlees dus.

Koreaanse glasvermicelli

Het is niet enkel tarwe dat de klok slaat in noedelland, ook van zoete aardappelen kun je noedels maken. Vandaar het bruin-grijze kleurtje van deze glasvermicelli. Anders dan de naam doet vermoeden bestaat deze vermicelli ook in een brede variant.

Glasnoedels

Niet te verwarren met de doorzichtige rijstnoedels! De flinterdunne, bijna doorzichtige noedels worden gemaakt van het zetmeel van Indiase mungbonen. De dunne broze draden van deze glas- of cellofaannoedels doen denken aan engelenhaar. Ze hebben weinig smaak, maar nemen tijdens het koken snel de aroma's op van andere ingrediënten. Perfect om te roerbakken, bij de soep, als vulling voor springrolls of in gefrituurde vogelnestjes.

Ramen

Ramen verwijst niet naar het type noedels, wel naar het gerecht waarin ze gebruikt worden: een Japanse noedelsoep. Traditioneel worden de noedels daarbij geserveerd in bouillon met groenten, vlees en een ei.

Noedels: zo gekookt!

Noedels zijn vaak veel sneller klaar dan pasta. Kook water, haal de pot van het vuur en laat de noedels enkele minuten wellen in het hete water. Volg daarbij de tijdsaanduiding op de verpakking! Spoel de noedels met koud water zodat ze niet verder garen en… klaar!

noedels

Nog een paar tips

  • Reken op zo'n 75 gram ongekookte noedels per persoon voor een hoofdgerecht.
  • Noedels zijn echte voorrraadkasttoppers: je kunt ze ongeopend wel tot 1 jaar bewaren.
  • Gekookt en afgekoeld kun je noedels nog zo'n 2 dagen bewaren. Handig om in een lichte lunchsalade te verwerken.
  • Gekookt en afgekoeld kun je ze ook nog 3 maanden in de diepvries bewaren.

Onze favoriete recepten met noedels

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen