Meest recente artikelen

Al die soorten noedels: ken jij het verschil?

Vind de noedels die passen bij jouw gerecht

Al die soorten noedels: ken jij het verschil? Artikel

Noedels ken je waarschijnlijk al. Maar weet je ook dat er verschillende soorten bestaan? Ontdek hier welke noedels het best in jouw gerecht passen.

Rijstnoedels

Populair en makkelijk te vinden! Rijstnoedels worden gemaakt met rijstmeel en water, waardoor maakt ze licht verteerbaar en transparant wit van kleur zijn. Ze hebben een delicatere structuur dan eiernoedels. Bij het koken worden ze doorschijnend van kleur en een beetje glibberig, ideaal voor soepen. Je kunt ze ook roerbakken, maar kook ze dan eerst. Hoewel ze origineel uit China komen, ken je ze waarschijnlijk vooral van het Thaise gerecht pad thai. De fijne, lichte structuur maken rijstvermicelli de perfecte vullinh voor loempia’s en soepen.

Wontonnoedels

Perfect voor wontonnoedelsoep, uiteraard. Deze tarwenoedels vind je in dunne gele slierten of iets bredere linten, zoals linguine. Volgens het originele Kantonese recept voeg je nog bladgroenten en garnaalwontons toe voor een heerlijke soep.

Udonnoedels

Deze dikke, platte tarwenoedels zijn wit van kleur en hebben een flinke beet. Goed voor een zalig potje comfortfood! Ze zijn superpopulair in Japan met een dampende laag groenten en vlees of in een Aziatisch stoofpotje.

Eiernoedels of Chinese mie

Voeg eieren toe aan tarwenoedels en je krijgt niet enkel een geler kleurtje, maar ook een extra volle smaak. Je vindt ze in verschillende diktes. Je koopt ze meestal gedroogd en opgerold in nestjes. De dunne variant is ideaal voor chow mein, een populair Chinees gerecht met geroerbakte noedels, maar eiernoedels zijn ook lekker in salades, soepen of wokgerechten. Verwerk je ze in soep? Voeg ze dan meteen toe. Anders kook je ze best even voor.

Ramen

Deze gele Japanse tarwenoedels zijn hotter than hot. Geen wonder dat ramen-bars als paddenstoelen uit de grond schieten! Traditioneel worden ze geserveerd in bouillon met groenten, vlees en een ei, maar ook in een salade zijn ze superlekker. De gele kleur danken ze aan het alkaliwater dat toegevoegd wordt aan het deeg. Dat natuurlijke mineraal zorgt er trouwens ook voor dat het deeg elastischer wordt en meer beet krijgt.

Koreaanse glasvermicelli

Het is niet enkel tarwe dat de klok slaat in noedelland, ook van zoete aardappelen kun je noedels maken. Vandaar het bruin-grijze kleurtje van deze glasvermicelli. Anders dan de naam doet vermoeden bestaat deze vermicelli ook in een brede variant.

Mie shanghai

Zin in bami goreng? Dan zijn deze Chinese tarwenoedels jouw partner in foodcrime. Ba of Bak betekent vlees, mie noedels en goreng staat in het Indonesisch voor gebakken. Gebakken noedels met vlees dus.

Glasnoedelvermicelli

Niet te verwarren met de doorzichtige rijstnoedels! De flinterdunne, bijna doorzichtige noedels worden gemaakt van het zetmeel van Indiase mungbonen. De dunne broze draden van deze glas- of cellofaannoedels doen denken aan engelenhaar. Ze hebben weinig smaak, maar nemen tijdens het koken snel de aroma’s op van andere ingrediënten. Perfect om te roerbakken, bij de soep, als vulling voor springrolls of in gefrituurde vogelnestjes.

Sobanoedels

Hun bruine kleur verraadt ze onmiddellijk: deze Japanse noedels vormen de vreemde eend in de bijt. Als enige soort zijn ze gemaakt van boekweitmeel en dus glutenvrij. Ideaal voor noedelfans met een glutenallergie. Dankzij hun nootachtige smaak zijn ze heerlijk in misosoep of koud met een dipsausje van dashi. Volgens de traditie hoor je hen op te slurpen met stokjes… hoe luider, hoe beter!

Zo gekookt!

Noedels zijn vaak veel sneller klaar dan pasta. Kook water, haal de pot van het vuur en laat de noedels enkele minuten wellen in het hete water. Volg daarbij de tijdsaanduiding op de verpakking! Spoel de noedels met koud water zodat ze niet verder garen en… klaar!

Noodles

Noodles

Onze favoriete noedelrecepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen