Meest recente artikelen

Wat zijn koolhydraten ook alweer?

Weet wat je eet

  • Deel dit artikel:
Wat zijn koolhydraten ook alweer? Artikel

Op een gezonde manier (overtollig) vet verbranden, maar wel gewoon blijven eten. Het koolhydraatarme dieet is populair, maar wat zijn koolhydraten precies en hoe worden ze ook alweer in vet omgezet?

Je lichaam werkt op energie. Deze energie haalt je lichaam uit voedingsstoffen. Het proces van het omzetten naar energie, heet je stofwisseling, wat eigenlijk een chemische reactie is. Dit kan positieve maar ook negatieve bijwerkingen hebben, afhankelijk van de bronnen waaruit het lichaam energie put (vet, koolhydraten of eiwitten). Een negatieve bijwerking is (je raadt het al) het omzetten in lichaamsvet wanneer je te veel van iets eet. De grootste boosdoener in dit rijtje zijn (yes, alweer) de koolhydraten.

Dit gebeurt er met de koolhydraten

In de basis bestaan koolhydraten uit een keten van enkelvoudige suikers, waaronder glucose en fructose. Veel voorkomende koolhydraten zijn suiker, zetmeel en granen.

Stel, jij eet een witte boterham. Wat gebeurt er met die witte boterham in je lichaam? Je lichaam zet de granen uit het brood (de koolhydraten) om in glucose, die door je bloedbaan naar verschillende cellen in je lichaam worden gestuurd om uiteindelijk omgezet te worden in energie.

Wat gebeurt er met de overschot?

Dat ene sneetje brood lijkt misschien onschuldig, maar wat gebeurt er als je een overschot krijgt aan glucose, door te veel boterhammen en andere koolhydraten? Overtollige glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet. En hoe meer glucose je in je bloed hebt, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt. Hoewel je lichaamsvet van nature een opslagplaats is voor energie, zit de complicatie in het verhoogde insulinegehalte. Dit zorgt er namelijk indirect voor dat opgeslagen glucose lastig te verbranden is.

Wat zijn koolhydraatarme en koolhydraatrijke producten?

Wil je beginnen met een koolhydraatarm dieet? Zorg dan dat er geen verleiding op de loer ligt en haal alle koolhydraatrijke producten uit je keuken. In plaats daarvan vul je je keuken met koolhydraatarme producten. Van gezonde snacks tot de basis voor een maaltijd; zorg dat je altijd wat ‘verantwoords’ in huis hebt.

Koolhydraatarme producten zijn onder andere:

  • Noten, zaden en pitten
  • Vis
  • Vlees
  • Ei
  • Gevogelte
  • Groente en (een beetje) fruit
  • Natuurlijke oliën
  • Peulvruchten en kiemen
  • Kruiden, specerijen
  • Pure chocolade (+70% cacao)
  • Griekse yoghurt
  • Amandelmeel, kokosmeel, kikkererwtenmeel

Koolhydraatrijke producten zijn onder andere:

  • Witte pasta (zacht gekookt)
  • Aardappelen
  • (Wit) brood
  • Chips
  • Bloem
  • Noedels
  • Koekjes
  • Honing, suiker
  • Dadels
  • Banaan
  • Muesli
  • (Geraffineerde) rijst
  • Couscous
  • Rozijnen
  • Frisdranken
  • Griesmeel
  • Rode biet

Nee, koolhydraten zijn niet per se het kwaad

Zoals grootmoeder altijd al zei, ‘alles waar je te voor zet, is niet goed’. Zo ook hier. Koolhydraten zijn namelijk niet het kwaad. Ze geven je lichaam energie, die je nodig hebt. Sterker nog, je hersenen kunnen niet zonder glucose. Koolhydraten zijn niet alleen goed voor je lijf (denk aan bewegen, sporten), maar ook voor je hersenen. Daarnaast zijn er koolhydraatrijke producten die veel voedingsvezels bevatten. Deze zijn weer onmisbaar voor een goede darmwerking.

Niet alle koolhydraatrijke producten zijn slecht. Fruit, volkoren brood en graanproducten hebben een positief effect, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Helaas, vruchtensappen, frisdranken, koek en snoep blijven toch uit den boze. Deze bevatten te weinig voedingsstoffen om iets toe te kunnen voegen.

Luister naar je lichaam

Let op wat je eet, wees bewust, maar wees ook realistisch. Je lichaam heeft soms meer (of minder) nodig dan je denkt. Bij twijfel: raadpleeg een arts of een diëtist.

Bron: CookLoveShare

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen