Coupe of flûte: in welk glas drink je schuimwijn het best?
Glashelder
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Expert Marlies Beckers beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: in welk glas komt schuimwijn nu het best tot z’n recht: in een coupe of in een flûte?
Geen feest zonder bubbels, dat staat vast. Maar in welk glas schenk je die cava, champagne, prosecco of BelBul nu het best: een coupe of een flûte? We vroegen raad aan drankenexpert Marlies Beckers: coupeke of een fluitglas? Dit is haar antwoord.
In welk glas drink je schuimwijn het best: in een coupe of in een flûte?
Coupe?
Naar verluidt zou de coupe gebaseerd zijn op de rondborstige boezem van Madame de Pompadour, minnares van de Franse koning Louis XV. Zo'n glas is gezellig en stijlvol, maar de bubbels verdwijnen eruit in een mum van tijd. Hoe wijder het oppervlak, hoe sneller het koolzuurgas immers vervliegt.
Of fluitje?
In een ranke fluit worden de bubbels echter gecentraliseerd, zodat de belletjes krachtiger naar boven worden gestuwd en je een heerlijk parelend mondgevoel krijgt. Opstijgende bubbels zijn niet enkel belangrijk voor het gevoel en het uitzicht, ze zorgen er ook voor dat de aroma's beter de neus bereiken. Via de geur proef je immers veel intenser.
Het ideale glas…
Kies daarom een champagnefluit die als een tulp ietsje wijder opent – zodat de aroma's van de schuimwijn vrijkomen – en zich dan weer sluit – zodat de belletjes minder makkelijk kunnen ontsnappen.
In welk glas drink je vintage champagne?
Belangrijke noot: stel dat je een iets oudere champagne serveert, dan is de parel doorgaans fijner en minder aanwezig. Hier draait het niet zozeer om de bubbels, dan wel om de aroma's. Zulke oudere – veelal vintage – champagnes komen nog beter tot hun recht in een witte-wijnglas, idealiter niet té koud geserveerd.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!