Meest recente artikelen

Zo maak je ramen, hét nationale gerecht van Japan

Tips, weetjes én recepten

Zo maak je ramen, hét nationale gerecht van Japan Artikel

Ramen is een Japanse noedelsoep en gezonde comfortfood. Hét recept bestaat echter niet. Wel bestaat de soep altijd uit vier delen: bouillon, tare, noedels en toppings. Zelf aan de slag? Zo maak je authentieke ramen!

Ramen is een Japanse noedelsoep met verschillende lagen én de perfecte umamismaak. Het is licht verteerbaar, voedzaam en gezond. De noedelsoep wordt in Japan evengoed als ontbijt, lunch, diner of snack gegeten. Hét recept bestaat niet. In tegenstelling tot veel klassiekers, zijn er bij ramen maar weinig regels. Het enige wat vaststaat, is dat ramen altijd uit vier delen bestaat… De bouillon, de tare, de noedels en de toppings. Zo maak je ramen volgens de Japanners…

De beste basis

1 De bouillon

Een krachtige bouillon is het hart van het gerecht. Hij wordt gemaakt van een scala aan basisingrediënten. Dat kan kip zijn, varkensvlees, vis, paddenstoelen, zeewier, groenten, kruiden en specerijen. Je kunt je bouillon zelf maken of kant-en-klaar kopen. In Japan wordt vaak dashi gebruikt, een aromatische visbouillon. Dashi wordt ook wel het bouillonblokje van Japan genoemd.

2 De noedels

Ramennoedels vind je tegenwoordig in de meeste grote supermarkten. Ze zijn gemaakt op basis van tarwemeel. Het verschil met andere noedels is dat ze kansui bevatten. Deze basische oplossing zorgt ervoor dat hun elastische textuur behouden blijft,. Zo worden ze niet slap in de kokende bouillon.

Je kunt ook zelf ramennoedels maken, maar dat is moeilijk en tijdrovend. In Aziatische winkel kun je ze ook vers kopen. Ramennoedels worden altijd minder dan 1 minuut gekookt in ruim water, zonder zout. Ze worden pas vlak voor het serveren toegevoegd aan de bouillon. Zo blijven de noedels mooi stevig.

3 De smaakmaker (tare)

Tare zou je het geheime toverdrankje van elke ramenkok kunnen noemen. Deze zelfgemaakte bereiding voeg je toe aan de kokende bouillon net voor het opdienen. Ze geeft de ramen karakter en eigenheid.

Elke Japanse streek heeft zijn eigen voorkeur. In het noorden wordt tare met miso – gefermenteerde rijst- of sojapasta – gemaakt. In Tokio gebruiken ze vaak sojasaus. Sommige ramenshops maken hun tare van meer dan twintig ingrediënten! Het doel is zoveel mogelijk umamismaak in het gerecht stoppen.

4 De toppings

Hier mag je je helemaal laten gaan. Fijngehakte lente-ui, schijfjes shiitake, scheuten, kiemen, boontjes, peultjes… Verse kruiden zoals koriander, chiliolie, sesamzaad, noriblaadjes of -snippers. Of nog: gepekelde ui, gember, bamboe…

Liefst 95% van de ramen die je in Japan eet, heeft chashu als topping. Dat zijn sneetjes gemarineerd en geroosterd varkensvlees. Ook een halfhardgekookt ei , soms gemarineerd in sojasaus, is een klassieke topping.

Zo maak je ramen

4x lekker

Er bestaan vier soorten ramenbereidingen.

  1. Shōyu-ramen (sojasaus) is de oudste soort. Hij wordt gemaakt met een heldere bruine bouillon op basis van kip en groenten, aangevuld met sojasaus.
  2. Shio-ramen (zout) heeft een lichte, geelachtige bouillon als basis, bereid met veel zout en een combinatie van kip, groenten, vis en zeewier.
  3. Miso-ramen is een relatieve nieuwkomer die in Japan bekend werd rond 1965 en gemaakt wordt met misopasta.
  4. Tonkotsu-ramen wordt gemaakt van bouillon van varkensbotten.

Zo maak je ramen 4x ramen anders

  • Ramen met tuinbonen, edamame, peultjes en scampi's: een heerlijk frisse en gezonde combinatie. De bouillon wordt gemaakt op basis van kip, de tare bevat veel gember.
  • Vegan ramen met shiitakes, veel knolgroenten en knapperige reepjes gebakken tofoe.
  • Tantanmen-ramen: op basis van kippenbouillon, afgewerkt met pittig gehakt, schijfjes radijs en zeewiersnippers.
  • Ramen met paksoi, een eitje en krokante spekblokjes: snel klaar en heerlijke stevige comfortfood.

Nog enkele weetjes

Ramengekte!

Japan is helemaal in de ban van zijn nationaal gerecht. Tokio telt ongeveer 5.000 ramenrestaurants Japan ruim 24.000. Dé ramenstad van Japan is Fukuoka, waar 2000 ramenshops zijn voor 1,5 miljoen inwoners. Daarnaast bestaan er meer dan twaalf ramenmagazines en heeft een piepkleine ramenshop in Tokio een Michelinster. Razend populaire ramenbloggers bespreken elke ramenshop van het land. 'Tampopo' is dan weer een succesvolle film over ramen. Daarin leert een weduwe het gerecht klaarmaken van een vrachtwagenchauffeur.

Niet Japans?

Ramen komt niet uit Japan, maar uit China. Chinese migranten brachten het gerecht eind 19de eeuw naar Japan. In de havensteden verkochten ze Chinese noedelsoep aan de arbeiders. Toen de rijstoogst mislukte, werd overgestapt op tarwe om noedels te maken. De heropbouw van het land was indrukwekkend na WOII. Ook het aantal kleine ramenbars nam toe waar arbeiders op elk moment van de dag ramen konden slurpen.

Uit een potje

In 1958 werden instantnoedels uitgevonden door Momofuku Ando. Gewoon water en het zakje tare toevoegen en klaar! Sinds 1971 worden deze Cup Noodles geëxporteerd vanuit Japan.

Slurpen verplicht!

Ramen wordt gloeiend heet opgediend. Meteen eten dus – het is en blijft fastfood. Er zit maar één ding op: slurpen. Zo koelen de noedels net genoeg af zonder dat de rest van de kom koud wordt. Zo komen alle smaken het best tot hun recht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Zin gekregen? Zo maak je ramen 4x anders

Nog meer noedelsoep

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen