Meest recente artikelen

Waarom zijn voedingsvezels zo belangrijk?

En hoe krijg je jouw dagelijkse portie binnen?

Waarom zijn voedingsvezels zo belangrijk? Artikel

Je hebt vast al vaker gehoord dat voedingsvezels belangrijk voor je zijn. Maar hoeveel vezels moet je juist eten, waarom zijn ze zo belangrijk en hoe krijg je jouw dagelijkse portie binnen? Wij vertellen je alles over voedingsvezels.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn een vorm van niet-verteerbare koolhydraten die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volle granen, noten en zaden.

Hoeveel voedingsvezels heb je per dag nodig?

In België is de aanbevolen hoeveelheid vezels 25 gram per dag. Hoewel dat vrij conservatief is (in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk ligt die aanbeveling hoger) haalt slechts 16% van de Belgen dit minimum. Vezels hebben nochtans heel wat gezondheidsvoordelen. Vanaf een vezelinname van 25 gram per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Een vezelrijk eetpatroon leidt tot een daling van de slechte cholesterol. Vezels zorgen er ook voor dat we ons sneller en langer verzadigd voelen. Daarom zijn volkoren graanproducten effectiever om je honger te stillen dan hun witte alternatieven. En vezels helpen bij een vlotte stoelgang. Je eetpatroon vezelrijker maken hoeft niet moeilijk te zijn: kies voor volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, –pasta, –rijst, –couscous, –wraps… Het assortiment is tegenwoordig ontzettend uitgebreid! Maar ook havermout, peulvruchten, gedroogde vruchten en noten, groenten, fruit en aardappelen zijn waardevolle vezelbronnen. Geef deze dus een vaste plaats in je eetpatroon. Dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel bevatten geen vezels. Dit is één van de redenen waarom het aanbevolen is om plantaardige producten een hoofdrol te laten spelen in je menu.

Recepten met veel vezels

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen