Waarom is Westvleteren zo’n bijzonder bier?
Glashelder
Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Expert Marlies Beckers beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer legt ze uit waarom Westvleteren zo’n bijzonder bier is.
Er is een trappist waar altijd veel rond te doen is: het bier dat gebrouwen wordt in de Sint-Sixtusabdij in Vleteren. Het is veelgeprezen, schaars en gekend tot ver buiten onze landsgrenzen. Dus vroegen we om meer uitleg aan onze drankenexpert: waarom is Westvleteren zo'n bijzonder bier?
Waarom is Westvleteren zo'n bijzonder bier?
Trappist Westvleteren wordt al sinds 1839 gebrouwen door de trappistenmonniken van de Sint-Sixtusabdij in het gelijknamige dorpje in West-Vlaanderen. Dankzij de unieke combinatie van smaak, schaarste en traditie werd de Westvleteren 12 door het internationale bierforum ratebeer.com meerdere malen bekroond tot 'beste bier ter wereld'. Hoe zit dat precies?
De monniken brouwen amper 7500 hectoliter per jaar, goed voor zo'n 2,4 miljoen flesjes. Dat is enkel genoeg om hun abdij en hun levensonderhoud te bekostigen, nooit om winst te maken.
Opvallend: tot 2022 hadden de flesjes geen etiket, vijfenzeventig jaar lang vermeldde enkel de kroonkurk alle wettelijke informatie. Dat sobere uiterlijk maakte het bier nog unieker en vormde ironisch genoeg net een straffe marketing. Nu zijn de drie etiketten nog altijd erg minimalistisch.
Hoe smaakt het beste bier ter wereld?
En de smaak? Die is buitengewoon rijk en complex, dankzij het gebruik van natuurlijke ingrediënten, met tonen van karamel, donker fruit, kruiden en een warme, lange afdronk. Opmerkelijk, want oorspronkelijk had het bier een zoetzure smaak, ten gevolge van het koelschip waarin het wort werd blootgesteld aan rondzwermende micro-organismen.
Hoe wordt Westvleteren gemaakt?
- Het bier vergist nu in open kuipen en de monniken gebruiken hiervoor gist van de bevriende trappistenbrouwerij Westmalle.
- Daarna rijpt het bier zo'n vijf tot twaalf weken, naargelang de soort (blond, 8 of 12).
- Ten slotte wordt het ongefilterd gebotteld en vindt er nog een tweede gisting plaats, ditmaal in de fles.
- Het bier wordt niet gepasteuriseerd.
Westvleteren is geen dorstlesser, maar een trappist om rustig van te genieten. Schenk het bij voorkeur rond de 12 à 14 graden in een kelkvormig glas.
Je drinkt Westvleteren het best puur, maar het combineert ook heerlijk met krachtige kazen of een stoofpotje.
Waar koop je trappist van Westvleteren?
Aan de tap zul je de trappist nooit vinden: het bier wordt alleen per fles verkocht, in prachtige houten kratten, rechtstreeks bij de abdij per vierentwintig flesjes of in het nabijgelegen café In de Vrede per zes flesjes.
Er zijn slechts enkele verkoopmomenten per jaar, waarvoor je je online via trappistwestvleteren.be moet registreren (inclusief nummerplaat). De hoeveelheid is beperkt per wagen en pik je op aan de Abdijpoort. Je kunt ook vierentwintig flesjes aan huis laten leveren.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
