Meest recente artikelen

Wat is boekweit en wat kun je ermee maken?

Lekker voedzaam

Wat is boekweit en wat kun je ermee maken? Artikel

Ken je boekweit al? Deze lekkere voedzame korrels eet je in plaats van rijst, maar ze maken er ook meel en pasta van. Laat je verrassen door deze 10 recepten met boekweit.

Wat is boekweit?

Boekweit is een eenjarige plant die geteeld wordt voor zijn zaden, de boekweitkorrels. De korrels lijken wat op kleine beukennootjes. Boekweit is geen graan, maar heeft wel veel dezelfde eigenschappen en het wordt op dezelfde manier verwerkt.

Hoe eet je boekweit?

Boekweit heeft een nootachtige smaak. Je kunt het zowel in zoete als hartige bereidingen verwerken. Boekweitkorrels worden meestal tot meel gemalen, waarvan onder meer sobanoedels worden gemaakt. Je kunt de boekweitkorrels ook koken zoals rijst of roosteren. Geroosterde boekweitkorrels vind je onder de naam 'kasha'. Gepelde en gebroken boekweitkorrels worden dan weer boekweitgries genoemd: dat kun je koken in water tot een romige pap of pudding. Korrels die enkel geplet zijn, heten boekweitvlokken en zijn een prima alternatief voor havermout.

Is boekweit een gezonde keuze?

Boekweit is een goede aanvulling in een gezond dieet. Hoewel het geen graan is, is het wel erg voedzaam. Het bevat onder meer vezels, magnesium, kalium, vitamine B1 en vitamine B6. Boekweit is glutenvrij én licht verteerbaar.

Wat maak je met boekweit?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen