Meest recente artikelen

Zo maak je een lunchsalade die lekker knapperig blijft

Mealprep-proof salades

Zo maak je een lunchsalade die lekker knapperig blijft Artikel

Een frisse salade als lunch? Heerlijk! Maar wie ’s ochtends snel de deur uit moet of graag op zondag een paar lunches prept, weet dat salades soms zompig of verlept worden. Gelukkig hoeft dat niet! Met deze handige mealprep-tips blijft jouw salade ook op dag drie nog om van te smullen.

1 Kies voor stevige groenten

Groenten met beet, zoals wortel, paprika, radijs en kort geblancheerde prinsessenbonen en broccoliroosjes, behouden goed hun structuur. Wat je beter vermijdt? Sla! Kropsla, veldsla of spinazie verleppen snel en verliezen hun frisheid. Ga voor salades zonder sla, hou de blaadjes apart tot net voor het serveren of ga voor stevigere bladgroenten zoals boerenkool.

2 Voeg eiwit slim toe

Gekookte eieren, kip, kikkererwten, linzen en feta zijn perfecte eiwitbronnen die het goed om te mealpreppen. Zorg wel dat ze goed afgekoeld zijn voor je ze in de salade verwerkt. Zo vermijd je condensatie.

3 Werk met granen en peulvruchten

Quinoa, bulgur, farro, linzen en kikkererwten zijn ideale basisingrediënten. Ze worden niet zompig, nemen smaken van dressings goed op en zorgen voor een verzadigd gevoel.

4 Vermijd ingrediënten die verkleuren of water loslaten

Avocado en appel kunnen snel verkleuren. Laat deze ingrediënten weg, of gebruik wat citroensap om dat tegen te gaan, of zout (lees hier waarom!). Sappige tomaten of watermeloen kunnen je salade dan weer waterig maken. Voeg ze toe vlak voor het serveren of haal de zaadjes uit de tomaten.

5 Denk na over de dressing

Bij de meeste salades is de regel: voeg de dressing pas toe vlak voor het eten, zodat je salade fris en knapperig blijft. Wil je de dressing er toch het liefst op voorhand bij doen? Kies dan voor een laagjessalade of een salade met uitsluitend stevige ingrediënten die niet snel zompig worden. Wist je bijvoorbeeld dat bonensalades vaak net beter worden als ze een nachtje staan? De bonen nemen de dressing en kruiden goed op, waardoor het een echte smaakbom wordt.

6 Hou het krokant

Voeg croutons, noten of pitten pas op het einde toe. Of leg ze boven op je salade, dan blijven ze ook nog redelijk krokant.

7 Bewaar je salade correct

Doe je salade in een luchtdichte, goed gekoelde doos, het liefst een van glas of stevige kunststof. Wij zijn fan van de glazen bakjes van Ikea. Op deze manier kun je een salade tot drie dagen in de koelkast bewaren. Salades met veel bladgroen en fruit eet je het best sneller op.

Tip voor onderweg: wikkel een koelelement in een keukenhanddoek en leg het onder je lunchbox in de koelzak.

8 Maak je salade in een bokaal

Een slim alternatief is om je salade op te bouwen in laagjes. Als je alles in één bokaal doet, zit het geheim ‘m in de opbouw:

  1. Begin met de dressing onderaan.

  2. Voeg stevige groenten en granen toe.

  3. Leg de eiwitten erbovenop.

  4. Eindig met bladgroen.

Wanneer je wil eten, kieper je alles om in een bord en meng je de salade.

Lekkere meeneemsalades?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen