Meest recente artikelen

Alles wat je moet weten over bagels

Amerikaanse lekkernij

Alles wat je moet weten over bagels Artikel

In New York zijn bagels een immens populaire snack of lunch. Ook bij ons worden ze steeds populairder. Maar wat is het juist, en met wat eet je het? Ontdek hier alles over de bagel.

Wat is een bagel?

Een bagel is een rond broodje met een gat in het midden. Qua vorm lijkt hij hard op een donut, en wordt daar soms ook wel eens mee verward. Maar bagels zijn andere koek: ze worden niet gefrituurd en liggen zwaarder op de maag dan hun zoete broertje.

Hoewel de bagel een hippe, New Yorkse snack of lunch is, werd hij honderden jaren geleden al gegeten in Polen. Het waren dan ook Poolse immigranten die de bagel met zich meenamen naar New York. Zij vestigden zich vooral in het zuidoosten van Manhattan. Maar al snel gingen de joodse bakkers met hun broodkarren doorheen heel New York. Vandaag de dag worden bagels al lang niet meer enkel door joodse bakkers bereid, en zijn de broodjes vaak niet koosjer. Ze worden meestal machinaal vervaardigd en belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.

Het bageldeeg wordt gemaakt op basis van bloem, gist, tarwegluten, zout, olie en suiker. Als dit deeg is gerezen, worden de bagels kort gepocheerd in een mengsel van moutsiroop, aardappelzetmeel, water en zout. Daarna gaan ze de oven in.

Wat doe je erop?

Typisch aan de bagel zijn de zaadjes bovenop het broodje. Dit kan gaan van maanzaad tot sesamzaad tot zonnebloempitten. Met wat je tussen je bagel doet, kan je eindeloos variëren. Zoals hierboven gezegd is de populairste variant in New York diegene met roomkaas, gerookte zalm en uit. Vaak worden hier ook nog tomaatjes en kappertjes tussen gedaan. Maar ook de breakfast bagel (met ei, spek en kaas), de chicken salad bagel en avocado bagel zijn erg  populair. Of ga voor een zoete variant met fruit, roomkaas en poedersuiker. Experimenteer er maar op los: alles kan! Bagels zijn trouwens ideaal om te serveren bij je kerstontbijt.

6 ideeën met bagels

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen