Meest recente artikelen

Wat zijn cinnamon rolls en hoe maak je ze?

Voor wie houdt van kaneel

Wat zijn cinnamon rolls en hoe maak je ze? Artikel

Wie ooit al in Scandinavië was heeft ze vast al gegeten: kannebullar of cinnamon rolls, zoals de Amerikanen ze noemen. Wat zijn dat eigenlijk?

Cinnamon rolls, cinnamon buns, kanelbullar of doodgewoon kaneelrolletjes: we bedoelen er allemaal hetzelfde mee. Namelijk een heerlijk gebakje met veel kaneel, dat als ontbijt of tussendoortje wordt gegeten.

Het broodje zou oorspronkelijk uit Scandinavië komen en door landverhuizers geïmporteerd zijn in Noord-Amerika, waar kaneelrolletjes ook superpopulair zijn. En van daar waaiden ze weer over naar hier, want tegenwoordig vind je ze ook bij ons al eens op de kaart.

Geen koek, maar brood

Cinnamon rolls worden gemaakt van een zoet en met melk en boter verrijkt gistdeeg. Dat wordt opengerold tot een rechthoekige lap, besmeerd met een mengsel van suiker, boter en kaneel, en vervolgens opgerold, in plakken gesneden en op de bakplaat gebakken. Daarna gaat er soms nog een suikerglazuur over.

Dat is de eenvoudige variant. Sommige bakkers voegen nog rozijnen, sinaasappelschil, nootjes… toe want met dit simpele gebak kun je heel makkelijk variëren. Je kunt er zelfs een hartige variant van maken in plaats van een zoete. Wie een shortcut wil nemen, kan dan weer aan de slag met kant-en-klaar (of zelfgemaakt) pizzadeeg, bijvoorbeeld.

Verwacht je niet aan een krokant koekje, het is eerder een zacht, kruidig broodje. Het doet nog het meeste denken aan een ronde suisse (een soort koffiekoek), maar dan met kaneel in plaats van met pudding en rozijnen. In Zweden vind je ze trouwens ook vaak met kardemom en kaneel in plaats van met enkel kaneel.

Zelf maken?

Ook wij zin gek op cinnamon rolls en dus hebben we enkele recepten voor je in de aanbieding! Probeer het ook eens.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen