Meest recente artikelen

Jolien smult van kropsla

seizoenstopper

Jolien smult van kropsla Artikel

Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuur-ingrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: tips over verse kropsla.

"Knapperig, fris en onweerstaanbaar met versgeklopte mayonaise: kropsla is een­ ­vaste waarde in onze keuken. Thuis aten we sla bij elke maaltijd. Mijn moeder scheurt de blaadjes nog steeds zorgvuldig van de krop, om ze daarna te spoelen en te drogen in de slazwierder. Hier thuis komen ze af en toe ook uit een ­kant-en-klaar zakje. Handig, maar ze kunnen niet op ­tegen zo'n smaakvolle kraakverse krop."

Van het veld naar je bord

Zo groeit kropsla

Kropsla is een eenjarige plant die het best groeit op een zonnige plek met een humusrijke, goed door-latende bodem. Je kunt sla zowel in volle grond als in potten planten. Slazaden hebben licht nodig om te kiemen. Bedek ze daarom altijd heel dun, bijvoorbeeld met een beetje zand. Na 8 à 12 weken kun je oogsten. Zorg dat je genoeg water geeft! Weinig plaats? Dan is pluksla ideaal. Je kunt de blaadjes onderaan afsnijden en ze blijven steeds verder groeien.

Zo oogst je sla

Snij de volledige krop net boven de wortel af. Laat de wortel in de grond zitten, dan kunnen er nog jonge blaadjes terugkomen.

Zo koop je sla

Kies een stevige krop met lichtgroene bladeren die niet verlept of bruin zijn. Hoe compacter en frisser de blaadjes, hoe verser de sla. Let ook op de onderkant: een lichte, niet uitgedroogde stronk wijst erop dat hij net is afgesneden.

Zo bewaar je sla

Wikkel de krop in een vochtige doek of bewaar hem in een afgesloten doosje in de koelkast. Zo blijft de sla twee tot vijf dagen knapperig. Gesneden sla kun je minder lang bewaren. Tip! Worden de blaadjes wat slap? Dompel ze kort onder in ijswater. Zo geef je ze een frisse oppepper en worden ze weer krokant!

Zo bereid je sla

Verwijder eerst eventuele bruine of verlepte bladeren. De andere blaadjes scheur je los van de krop. Vervolgens spoel en droog je de blaadjes.

Tip! Scheur sla met je handen in plaats van ze te snijden, anders krijg je bruine randjes.

Is kropsla gezond?

Kropsla is rijk aan vezels en bevat vitamine C en mineralen zoals natrium, calcium, magnesium en ijzer. Lekker gezond dus!
Kropsla valt onder de plantenfamilie 'Lactua'. Dat Latijnse woord verwijst naar het melkachtige witte sap in de stengels van de plant. Wist je dat er stofjes in zitten die kalmerend en – in grote hoeveelheden – zelfs slaapverwekkend werken?

Hoe maak je sla schoon?

  1. Vul de slazwierder met water.
  2. Scheur de blaadjes van de krop en doe ze in de sla­zwierder.
  3. Draai de sla rond in de slazwierder en laat ze een paar minuten rusten. De slaspinner doet nu dienst als bad en het vuil zinkt naar de bodem.
  4. Giet het vuile water weg en spoel de kom na.
  5. Doe de bladeren terug in de slazwierder en zwaai ze droog of dep ze droog met een handdoek. Zorg dat de blaadjes goed droog zijn.

Tip! Heb je sla uit volle grond, leg ze dan eerst enkele minuten in water met een lepeltje zout. Zo verwijder je aarde en mogelijke slakjes.

 

Sla wassen zonder slazwierder

  1. Vul een grote kom met koud water en dompel de blaadjes erin onder. Laat ze even weken zodat eventueel zand en vuil naar de bodem zinken. Schep de blaadjes voorzichtig uit het water, zo blijft het vuil achter.
  2. Leg de blaadjes open op een droge doek. Vouw de doek dicht en dep de blaadjes voorzichtig droog. Dit werkt ook met keukenpapier.

Te veel sla?

Kropsla bestaat voor ongeveer 95% uit water, waardoor je sla niet lang kunt bewaren. Ook invriezen is geen goed idee. Dan wordt er ijs gevormd, wat de structuur kapotmaakt.  Je kan ook veel meer met sla dan verwerken in een salade: maak er bijvoorbeeld stoemp mee, of  slasoep, en vries die in.

 

Lekkere recepten met kropsla

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen