Meest recente artikelen

De perfecte maaltijdsalade in 6 stappen

Ons stappenplan

De perfecte maaltijdsalade in 6 stappen Artikel

Een goede maaltijdsalade bouw je op met verschillende onderdelen. Met ons stappenplan smul je deze zomer van de perfecte maaltijdsalade.

1 Begin met de groene blaadjes

Geen salade zonder sla. Kies een slasoort naar keuze. Heb je het graag knapperig en sappig, ga dan aan de slag met krokante ijsbergsla. Ben je fan van pittige smaken? Kies dan voor rucola of waterkers. Groene bladgroenten zoals krulandijvie, jonge spinazie of een mix van zachte kruiden doen het ook prima als basis van een maaltijdsalade.

2 Voeg knapperige groenten en/of fruit toe

Een maaltijdsalade mag best kleurrijk zijn en daar zorgen natuurlijk de groenten voor. Klassiekers zoals wortelen, paprika, komkommer en tomaatjes ken je natuurlijk al, maar experimenteer zeker ook eens met minder voor de hand liggende saladegroenten zoals krokant gegrilde maïs, flinterdun gesneden venkel en ovengeroosterde bloemkool. Ook zomerfruit wint de laatste jaren aan populariteit in salades. Meloen doet het goed dankzij de zachte smaak en frisse toets, blauwe bessen zorgen voor een knapperige verrassing.

3 Geef er eventueel koolhydraten aan toe

Een maaltijdsalade mag best wat body hebben en daar zorgen koolhydraten voor. Gestoomde of krokante krielaardappeltjes zijn altijd lekker, en ook rijst, pasta of couscous zijn een dankbare aanvulling. Zorg er wel voor dat ze goed afgekoeld zijn voor je ze met de rest van de ingrediënten mengt. Anders zullen de groenten snel slap worden.

4 Ga voor vlees, vis, ei of kaas of hou het plantaardig

Voeg gerust wat extra eiwitten toe aan je salade. Kaas is de snelste optie, maar krokante spekjes, gerookte vis of een smeuïg gepocheerd eitje zijn niet te versmaden. Wie het liever vegan houdt, kiest voor krokant gebakken kikkererwten, linzen of een zomers spiesje met tofublokjes.

5 Kies voor een lekkere topping

Hier kijken we altijd naar uit, want de topping is de ultieme verwennerij. Geef de salade bijvoorbeeld extra crunch met een krokantje. De mogelijkheden zijn eindeloos: geroosterde noten en pitten, een kruidige crumble op basis van verse kruiden, gebakken croutons… Ook smaakmakers als olijven of kappertjes doen het goed.

6 Maak een smakelijke dressing

De finishing touch! Een lekkere zelfgemaakte dressing tovert zelfs de simpelste salade om in een smaakbommetje. Een frisse yoghurtdressing, een klassieke honing-mosterdvinaigrette of liever een Aziatisch sausje op basis van sojasaus en gember? Het hangt af van de ingrediënten van je salade. Neem de tijd om de dressing zelf te maken: je zult er veel succes mee oogsten.

De lekkerste maaltijdsalades

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen