Meest recente artikelen

7 manieren om kropsla te bereiden (die meer zijn dan een simpele salade)

seizoenstopper

7 manieren om kropsla te bereiden (die meer zijn dan een simpele salade) Artikel

Kropsla kennen we vooral in een frisse salade, maar je kunt er veel meer mee.

1. In een klassieke salade verte

In Franse bistro's zie je vaak ­'salade verte' op de kaart staan. De eenvoudige groene salade met een lichte vinaigrette is de meest klassieke bereiding van kropsla. De vinaigrette wordt vaak gemaakt van mosterd, wittewijn­azijn en olijfolie. Optioneel worden er een fijngesnipperde sjalot of kruiden zoals peterselie, bieslook of dragon aan toegevoegd. De ­salade wordt geserveerd als bij­gerecht en is bijvoorbeeld lekker bij quiche of warme geitenkaas.

2. Gebruik de bladeren als frisse wrap

Gebruik grote kropslabladeren eens als wrap. Gezond én goed voor een frisse en knapperige twist. Vul de sla bijvoorbeeld met garnalen met mayonaise, kruidige couscous met kikkererwten en yoghurtdip, pulled chicken, zalm met komkommer en een mosterd-dille-roomsausje of kip met wortel, lente-ui en hoisinsaus. De mogelijkheden zijn eindeloos!

3 In stoemp

Kropsla is ook heerlijk gemengd door aardappelpuree. Laat de sla slinken onder de warme puree en breng de stoemp op smaak met een klontje boter en nootmuskaat. Serveer de stoemp bij balletjes, worst of een gepocheerd ei.

4 Lekker gestoofd (laitue braisée)

In de klassieke Franse keuken wordt kropsla vaak gestoofd in boter, 'laitue braisée', een beetje zoals wij witloof klaarmaken. Benieuwd? Verwijder de buitenste bladeren van de sla. Snij vervolgens het slahart in twee of vier stukken. Bak de slapartjes rondom goudbruin op een vrij hoog vuur in een grote braadpan met gesmolten boter. Breng ze op smaak met peper en zout. Eventueel kun je ze een beetje verder stoven in bouillon. Vaak wordt de gestoofde sla nog afgewerkt met erwtjes, citroen, verse kruiden en een scheutje room. Lekker bij een gebraad of kip.

5 In een soepje

Voeg de buitenste bladeren van kropsla toe aan je soep voor een zachte textuur en milde smaak. Mix ze met courgette en ui voor de perfecte zomersoep.

6 Salade lyonnaise

Voor ­'salade lyonnaise', een iconische warme salade uit Lyon, wordt kropsla gecombineerd met knapperige spekreepjes, een romig gepocheerd ei en croutons voor extra crunch. De lauwwarme mosterddressing wordt gemaakt met wittewijnazijn, honing en het – nog warme – spekvet. Mmm!

7 In yoghurtsaus (of bij mayonaise, natuurlijk!)

Fijngesneden kropsla is heerlijk in een frisse yoghurtsaus. Denk bijvoorbeeld aan cacık, een Turkse yoghurtdip met knoflook, komkommer, dille en fijngesneden sla. Serveer de cacık als frisse dip of als saus bij gegrild vlees.

Verse kropsla en mayonaise vormen een ­gouden duo. De olie en eidooiers in de mayonaise laten de subtiele, boterachtige smaak van kropsla beter tot zijn recht komen. Hierdoor proef je de sla intenser. Het kleine zuurtje van azijn of citroensap zorgt voor een perfect evenwicht met de ­licht-zoete kropsla. De knapperige textuur van sla combineert dan weer heerlijk met de romigheid van ­mayonaise.Tip! Voeg fijngehakte bieslook of peterselie toe voor een kruidige toets.

 

Meer tips over wassen en bereiden van kropsla?

 

Meer verrassende recepten met kropsla?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen