Meest recente artikelen

Buitenkoken: onze tips en recepten

Van barbecue tot gourmet op het terras

Buitenkoken: onze tips en recepten dossier

Buitenkoken is allang niet meer alleen barbecueën: ook de pizzaoven, het gourmetstel, de plancha of zelfs een heuse buitenkeuken vonden hun weg naar het terras. In dit dossier zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij én geven we natuurlijk ook receptsuggesties. Hup, naar buiten!

Klik meteen door naar het onderwerp van je keuze.

Barbecue

Het eerste waar je aan denkt als het over buitenkoken gaat, is waarschijnlijk: barbecue. Wat moet je weten en welke recepten wil je maken? Een overzicht!

Op de plancha

Een plancha is een gloeiend hete bakplaat, niet meer of niet minder. Oorspronkelijk komt ze uit Baskenland en vond zo haar weg in de Spaanse keuken. Op de menukaart in Spanje zul je daarom vaker bereidingen à la plancha zien staan.

Bakken op de plancha is een gezonde manier van eten bereiden: het komt niet rechtstreeks in contact met vuur, én doordat de plaat zo heet is (temperaturen van 300°C en meer zijn geen uitzondering) schroeien vlees, vis en groenten meteen dicht zodat je veel minder vetstof moet gebruiken.

Ook de populaire Ofyr is een vorm van plancha-bakken: je bakt op een plaat, niet op een grill. Probeer bijvoorbeeld deze recepten.

De pizza-oven

Supergezellig, een pizza-oven op je terras! Je hoeft er zelfs niet per se een pizza-oven voor te kopen, ook op de barbecue lukt het mits een beetje ervaring.

De Dutch oven

De Dutch oven is een gietijzeren pan die bestand is tegen grote hitte. Je kunt ze aan een driepoot boven een open vuur hangen, ze tussen de kolen op je barbecue zetten of gewoon in de oven gebruiken. Ideaal voor stoofpotjes en zelfs voor een buiten bereid dessert!

Het gourmetstel & co.

Ja, ook daarmee kun je buiten koken! Gezellig samen rond de tafel en géén gourmetluchtjes in huis. Ook de steengrill, het fonduestel en de teppanyaki kunnen mee naar buiten, trouwens.

Koken op de camping

Wie wel eens gaat kamperen, weet dat je op de camping meestal anders kookt dan thuis: met minder afwas, bijvoorbeeld, en met andere spullen.

Lekker avontuurlijk

Hoeft het voor jou niet zozeer een barbecue of een fancy toestel te zijn, maar kook je even graag op open vuur of zo? Dan zijn deze tips en recepten voor jou.

Wat je moet weten

Mag je overal wel buiten koken? En hoe hou je het veilig? Dat alles lees je hier.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen