Meest recente artikelen

Koken als een cowboy

Hoe maak je zelf een kampvuur, firepit of outdoor oven?

Koken als een cowboy Artikel

Dominique houdt van outdoor koken, met een zelfgemaaktefirepit of outdoor oven. Zit je op hete kolen om zelf stoer aan de slag te gaan? Ontdek hier stap voor stap hoe.

Op de firepit

Zo bouw je een firepit

'Hangi' zeggen, is toch vooral 'hangen' horen. Dit feestmaal 'Maori-stijjl' is het ideale excuus om een hele namiddag gezellig rond te hangen met je vrienden. Nadat je de firepit hebt gebouwd, kunnen jullie lekker chillen, terwijl jullie maaltijd een halve meter onder je zongebruinde voeten zowat zichzelf bereidt.

 • Wat? Hangi, Nieuw-Zeelands voor vuurput.
 • Waar? In de tuin, op het strand of in het veld.
 • Hoelang? Een hele dag.
 • Wat heb je nodig? Enkele sterke armen, een tuin of open plaats, stenen of keien en een achttal jute zakken.
 • Gebruik: eenmalig
 • Leuk, want: je kunt dit niet alleen. Je hebt dus een heel leuk project samen met je vrienden.

Stap 1: de kuil

Een single snack of snelle hap? Vergeet het maar. 'Hangi' eet je met maten. Véél maten. Kies er het liefst enkele uit die graag de handen vuil maken, want het eerste werk is het graven van een grote kuil. De put moet iets meer dan kniehoogte diep zijn, dus … schoppen maar!

Stap 2: de fik in

Zoek nu de vurigste persoon in je gezelschap. Bedek de bodem van de put met een flinke lading stenen en keien, waarop je het grootste kampvuur ooit maakt. Wanneer we gaan hangen? Wel, nu! Het vuur moet een drietal uur branden, dus zet een paar stoelen rond de put, hou de vlam erin en geniet van wat koude drank en warm gezelschap.

Stap 3: goedgevulde zakken

De 'Hangi' vul je naar eigen smaak en goesting. Opgelet: Maori zijn geen mietjes. Zij kiezen voor stevige kost en pure ingrediënten en snijden vinden ze niet per se nodig. Wat dacht je van een hele, in nat krantenpapier gewikkelde forel, met prei, venkel en enkele halve citroenen? Of kip met aardappelen, knoflook, enkele flinke takken rozemarijn en zelfs een hele flespompoen? Stop zoveel you can eat in een natte juten zak en ga even chillen met je gezelschap.

Stap 4: in de put

De stenen zijn nu volledig opgewarmd en klaar om te gebruiken. Bedek de randen van de kuil met enkele juten zakken om te voorkomen dat er zand tussen je maaltijd komt te zitten en verwijder eventuele houtresten. Gooi een laag natgemaakte bladeren van enkele kroppen sla op de warme stenen. Deze zorgen ervoor dat je eten die typisch gestoomde smaak krijgt. Leg je zak(ken) met eten op de sla, bedek de put met een grote natte linnen doek en enkele natte juten zakken. Bedek de doeken nog met een flinke laag zand en laat alles vier uur ondergronds garen. Relax en enjoy the view.

Stap 5: uitpakken

Time flies… en dus mag de kuil opnieuw open worden gegraven. Ga voorzichtig op zoek naar al dat lekkers, breng het vuur weer gezellig op gang en geniet van je zelfbereide Maorifeestmaal. Uitgefeest? Dan is het hoog tijd om je schop af te kuisen.

2x DIY buitenoven!

Zo bouw je een buitenoven outdoor oven pizza oven

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Laat je inspireren door chef Willem Hiele, die in zijn outdoorbrasserie Raphaël gerechten maakt in een houtoven. Puur, simpel en oh zo lekker. Goed nieuws: zo'n houtoven is ideaal voor pizza. Nog beter nieuws: je maakt hem makkelijk zelf! Bij het maken van een pizzaoven zijn er twee dingen erg belangrijk: de oven moet héél warm kunnen worden (rond de 380 graden) én de warme lucht moet in je oven circuleren.

Easy Pizza

Je hoeft geen volleerd bouwvakker te zijn voor deze pizzaoven. Zelfs zonder echt te metselen geniet je binnenkort van een heerlijke zelfgebakken pizza.

 • Wat? Een geniaal simpele pizzaoven voor mensen met twee linkerhanden.
 • Waar? In de tuin, op het strand of in het veld.
 • Hoelang? Gefixt op een paar minuten tijd.
 • Wat heb je nodig? Een baksteen of 47 en twee grote betondals.
 • Gebruik: veelvuldig.
 • Leuk, want: dit kan je wél alleen. Deze DIY-oven is in geen tijd opgezet en kan je ook na gebruik weer makkelijk opbergen.

Stap 1: de juiste plek

We beginnen bij de basics, en dat mag je letterlijk nemen. Zoek een goed vlak stuk op het terrein, met een harde ondergrond om de basis van je constructie te bouwen.

Stap 2: stenen stapelen

Maak een onderlaag van stenen in een U-vorm: leg drie stenen in de lengte én in de breedte naast elkaar. Leg een tweede rij stenen geschrankt bovenop de eerste rij, zodat je muurtje stevig staat. Maak op dezelfde manier nog twee rijen. Deze vier rijen vormen het vuurgedeelte van je pizzaoven.

Stap 3: in laagjes

Leg een grote betondal op deze basis. Binnen dit en no-time ga je heerlijke pizza's bakken op dit vlak. Zorg dat de betondal aan de binnenkant van je U-vorm een beetje plaats laat voor de warme lucht om te circuleren. Bouw opnieuw twee lagen met bakstenen en dek af met de tweede betondal. Je zelfgemaakte oven is nu klaar.

Stap 4: vuurtje stook

Steek in het onderste deel van de oven een aantal droge houtblokken aan en kijk of de warme lucht goed circuleert naar het bovenste gedeelte van de oven. Als de oven goed opgewarmd is, is hij klaar voor gebruik.

Tip! Op de oven kun je ook nog lookbroodjes bakken of tot lang na het eten je thee warm houden. Geen enkele reden dus om naar binnen te vluchten.

Pizzaoven next level

Ga je liever voor een duurzamere oven? Dan kan de skippybal die sinds je pogingen tot Pilates misschien ergens ligt te verstoffen toch nog van pas komen. Pizza of sporten: de keuze is snel gemaakt als je ziet wat voor lekkers je uit die oven kunt toveren.

 • Wat? Een superdeluxe pizzaoven.
 • Waar? In de tuin, want de beste pizza's bak je buiten.
 • Hoelang? Beginnen op maandag betekent zondagavond pizza eten!
 • Wat heb je nodig? Een skippybal, kiezels, cement, een oude cementkuip met een diameter van ongeveer 50 cm, een pvc-buis van 60 cm lang met een diameter van 10 cm, een pvc-buis van 20 cm lang met een diameter van 14 cm, een houten plaat van 60 op 60 cm, zelfklevend schuimrubber van 5 cm dik, en last but nog least: een beetje technische skills.
 • Gebruik: veelvuldig
 • Leuk, want: deze pizzaoven is redelijk simpel en goedkoop te maken en is een heerlijke blikvanger in je tuin.

Stap 1: knippen en plakken

Markeer op je yogabal met een viltstift de hoogte van je oven. Dit doe je door over de hele diameter een horizontale lijn te maken op ongeveer de helft van de bal. Plak het zelfklevend schuimrubber op de lijn. Let erop dat het luchtventiel in de onderste helft van de bal zit. Teken met behulp van de cementkuip de opening aan de voorkant af. Dit doe je door de emmer voor de helft op de getekende lijn te zetten en hem rondom rond te omcirkelen. Pak de bal vervolgens in met vershoudfolie. Veranker de bal of zet hem in een kuiltje in de grond zodat hij tijdens de rest van het proces niet wegrolt.

Stap 2: een laagje cement

Meng stapsgewijs de cement met de kiezels. Meng vijf delen stenen met één deel cement en voeg water toe tot je een stroperige pasta krijgt. Smeer je handen in en bedek de bovenste helft van de bal handmatig met het goedje, met uitzondering van de opening aan de voorkant. Laat het geheel twee dagen drogen.

Stap 3: bouw rustig verder

Maak een fijner cementmengsel zonder kiezels om de ruwe eerste laag af te werken. Smeer de hele eerste laag in met het mengsel en zorg dat alle oneffenheden weggewerkt zijn. Laat een nacht uitdrogen. Bind enkele koorden strak over de lengte van de bal om het geheel te verstevigen. Draai het geheel op zijn kop om bij het luchtventiel te komen. Laat de lucht uit de bal lopen en verwijder de bal. Draai de oven weer om.

Stap 4: de iglo

Snij de kuipemmer doormidden en hou van aan de onderkant een strook van 20 cm over. Teken de diameter van de dunne pvc-buis af op de top van de boog die nu overblijft. Snij de ruimte uit en schuif de pvc-buis erdoor. Schuif de boog die nu overblijft onder de opening in je oven. Bedek de boog met een flinke laag van het cement-kiezelmengsel (4 cm dik), net zoals je de bal met het mengsel insmeerde. Laat een nacht rusten. Schuif de dikke pvc-buis over de andere. Vul de nis tussen beide buizen met het cement-kiezelmengsel om de schoorsteen te maken. Laat twee dagen drogen. Haal de plastic boog voorzichtig vanonder de iglo die je nu gemaakt hebt. Verwijder voorzichtig de pvc-buizen.

Stap 5: nog even geduld

Teken de onderkant van de oven af op een houten plaat. Beplak de omtrek van de vorm met het schuimrubber. Vul de nu gecreëerde vorm met het kiezel-cementmengsel. Laat twee dagen uitdrogen en verwijder het schuimrubber en de houten plaat. De bodem van je pizzaoven is nu klaar. Verplaats de bodem van de oven naar de definitieve plek in je tuin. Smeer een laagje cementpasta aan de buitenste rand van het oppervlak van de bodem. Dit zorgt ervoor dat de oven mooi op de bodemplaat zal blijven kleven. Zet de oven op de cementlaag en smeer mooi aan met cementpasta. Laat de oven een nacht uitharden. Je kunt hem nog schilderen als je wilt. Maak een klein houtvuurtje om de oven helemaal uit te harden. Geen paniek: het is normaal dat je de oven hier en daar hoort kraken. Dit is hét moment om je vrienden uit te nodigen voor pizza de dag nadien!

Goed om te weten

 • Je oven heeft geen thermometer, dus je weet niet of hij te warm of te koud is. Je kunt wel een thermometer kopen die speciaal voor pizzaovens gemaakt is.
 • De temperatuur van je oven kun je niet echt regelen. Wat je wel kunt doen, is extra hout gebruiken voor een intenser vuur of spelen met de luchttoevoer. Meer luchttoevoer zorgt voor meer vuur.
 • Je gerecht ligt rechtstreeks op de hittebron, niet op een rooster of bakplaat. Gebruik daarom aluminiumfolie zodat je gerechten niet aanbakken.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel
Alles over Dominique Persoone

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen