Meest recente artikelen

Veilig barbecueën: zo doe je dat

Ontdek het met deze tips!

  • Deel dit artikel:
Veilig barbecueën: zo doe je dat Artikel

Hoe je het ook draait of keert: barbecueën blijft koken met vuur, en dus doe je het maar beter veilig.

  • Let erop dat de barbecue stabiel staat. Zet ‘m op een vlakke ondergrond zodat hij niet kan kantelen, en probeer hem ook nooit te verplaatsen als hij nog gloeiend warm is.
  • Kies een plekje uit de wind, op veilige afstand van brandbare parasols, partytenten en tuinkussens.
  • Gebruik nooit aanmaakvloeistof, brandspiritus of andere licht ontvlambare vloeistoffen op je barbecue – elk jaar gebeuren er ongevallen waar mensen zware brandwonden aan overhouden. Beter is een speciale barbecuestarter te gebruiken. Lees hier bijvoorbeeld hoe foodblogger Gilles Draps z’n barbecue aanmaakt.
  • Bak je op een gasbarbecue, zet dan de gasfles steeds rechtop in het speciale compartiment in de barbecue. Steek de barbecue meteen aan wanneer je het gas hebt opengedraaid. Heb je je barbecue lang niet gebruikt, controleer dan vooraf de gasslang op gaatjes.
  • Een elektrische barbecue plaats je op veilige afstand van vijvers en zwembaden. Rol de verlengkabel volledig af zodat die niet kan oververhitten.
  • Sta – hoe gezellig ook – niet met het hele gezelschap rond de barbecue en hou kinderen en/of huisdieren ook op veilige afstand. Fietsjes, ballen, frisbees, vliegers en drones hou je uit de buurt.

Hou ook de hond uit de buurt van de barbecue

Hou ook de hond uit de buurt van de barbecue

  • Er is één verantwoordelijke voor de barbecue en die mag niet dronken worden. Let ook op met sterke dranken in de buurt van je barbecue: als je morst op de hete barbecue, krijg je een steekvlam.
  • Draag het liefst kleding van katoen en gebruik ook een schort en ovenwanten. Vermijd zeker synthetische stoffen, die kunnen diepe brandwonden veroorzaken wanneer ze vlam vatten. En kies voor aansluitende in plaats van wijde mouwen: ruimvallende kleding vat sneller vuur.
  • Zet altijd een emmer water langs de kant, om eventuele brandwonden meteen af te koelen. En een emmer zand, om de vlammen te doven als het uit de hand loopt.
  • Toch verbrand? Eerst water, de rest komt later!
  • Laat een houtskoolbarbecue helemaal afkoelen (wacht liefst tot de volgende dag) voordat je de assen opruimt. Bij een gasbarbecue draai je de gaskraan dicht en zet je de warmtestand uit. Bij een elektrische barbecue haal je de stekker uit het stopcontact zodra je stopt met bakken.

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen