Meest recente artikelen

Koken in openlucht

Niets leuker dan buiten koken, toch?

Koken in openlucht Artikel

Buiten koken is helemaal in. Op de barbecue, grill of speciale bakplaat, of misschien heb jij al zo'n échte buitenkeuken? Geniet volop van dit puur zomers genoegen met onze recept- en buitendecotips!

Recepttips

Een eigen druivelaar in de tuin? Pluk de frisse, jonge bladeren, was ze en kook ze 30 minuten in water met een scheutje azijn. Als alle nerven zacht zijn, laat je ze uitlekken op een keukenhanddoek. Je kunt ze meteen vullen met couscous en pijnboompitten of bewaren door ze te drogen en één voor één op te rollen. Stop ze in een bokaal die je vult met olijfolie. Zo blijven ze enkele weken houdbaar op een donkere, koele plaats. Ideaal voor een onverwacht barbecuefeestje!

Zuiders gegrilde groenten: snij een paprika, courgette en een aubergine in plakken van een halve centimer dik. Leg ze samen in een schaal en overgiet rijkelijk met olijfolie. Snij een handvol verse oregano fijn en meng onder de groenten. Kruid met wat kruidenzout en laat een half uurtje rusten. Leg de groenten op de rooster van de barbecue en grill tot ze mooi gaar zijn.

 

Gegrilde bloemkool met olijven: spoel een bloemkool onder stromend water en snij ze in roosjes. Blancheer twee minuten in kokend water, giet af en laat even afkoelen. Wrijf ze in met notenolie en grill ze op de barbecue. Meng er wat groene olijven onder en bestrooi met verse, fijngesneden rozemarijn. Sprenkel er wat extra olijfolie over en kruid met wat grot zeezout en peper.

Gemengd slaatje met zure appel: was een krop- en ijsbergsla en snij ze in grove stukken. Was een bosje zuring en met met de sla. Was twee groene appels, verwijder het klokhuis en snij ze in fijne plakjes. Was 250 g aardbeien en snij ze in plakjes. Meng de aardbeien en de appel met de sla. Meng voor de vinaigrette een kleine fijngehakte ui, één dl olijfolie, een theelepel vloeibare honing, het sap van een halve citroen, 1 eetlepel mosterd, 1/2 theelepel zout en 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper. Klop er beetje bij beetje 2 dl sojaroom onder. Serveer de vinaigrette apart bij de sla.

Buitendeco

Echte culifanaten koken bij een béétje mooi weer in hun buitenkeuken. Mobiel of ingebouwd, met gas of op elektriciteit, al dan niet zelfgemaakt, mogelijkheden zat. Je kan natuurlijk de bakplaat of elektrische wok mee naar buiten nemen, maar een echte buitenkeuken bestaat uit een barbecue, een of meer gaspitjes en een spoelbakje.

Wil je jezelf wat werk besparen en je tuinfeest mooi aankleden? Maak dan zelf een limonadebar. Dat ziet er superleuk uit en je gasten kunnen zichzelf bedienen!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen