Meest recente artikelen

Back to basic: buiten koken op een driepoot

Van barbecue tot stoofpot

Back to basic: buiten koken op een driepoot Artikel

In plaats van te barbecueën kun je ook ‘ns buiten koken op een driepoot. Wat het is, hoe je het doet én hoe leuk het is: je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Koken in openlucht is een tikkeltje spannender dan in je doordeweekse keuken. Samen gezellig rond een vuurtje zitten en koken of grillen, maakt de avond extra speciaal. Wil je graag eens wat anders dan een barbecue, dan is een driepoot misschien wel een leuk alternatief. Je kunt er namelijk veel kanten mee uit, van stoofpotjes tot grillen, van soep als opwarmertje tot s' mores achteraf. Buiten koken op een driepoot is namelijk even veelzijdig als eenvoudig.

Wat is een driepoot?

Simpel: het is een constructie die bestaat uit drie poten. Het is bedoeld om buiten te kunnen koken boven een vuurschaal of open vuur.  Je kent 'm vast uit cowboyfilms en heksenverhalen, de driepoot met een grote ketel aan een ketting boven het vuur. Maar die heksenketel is niet noodzakelijk. Naast een ketting kun je er ook een of meer grillroosters bij laten leveren. Of je ruilt de kookpot in voor een wok. Check altijd goed wat er bij het pakket hoort als je er eentje bestelt.

Hoe gebruik je een driepoot?

Opnieuw een eitje: je zet de driepoot over het vuur en je bent good to go. Varieer met de hoogte van het grillrooster om te barbecueën tot in de perfectie. Je kunt ook een Dutch Oven op de grill zetten om te koken, of hem aan de ketting hangen om soep of stoofpotjes te laten sudderen. Dan kun je ook spelen met de lengte om te variëren met de temperatuur.

Tips om te koken op een driepoot

  • Dicht bij het vuur gaat het snel. Leg of hang je ingrediënten verder van het vuur als het traag moet gaan.
  • Kies voor een katrol om de lengte van de ketting te regelen.
  • Safety first: plaats je driepoot op een egale ondergrond waar hij stabiel staat en zet de poten stevig in de grond. Hou kinderen en brandbare objecten op veilige afstand.
  • Start goed voorbereid. Snij je groenten alvast. Ga je grillen, olie dan de ingrediënten in, marineer je vlees. Verzamel droog hout of houtskool voor het vuur. Kies het juiste onderdeel voor je gerecht en maak het vast aan de ketting.
  • Ontspan: buiten koken is genieten. No stress dus.

Wat kun je erop klaarmaken?

Behalve dat het supergezellig is, geeft het je gerechten een extra touch. Je kunt makkelijk grillen, bakken, braden, koken, en dat allemaal op één buitenvuurtje. Kortom: alles wat je op in een dutch oven, op de barbecue, in een Dutch oven of op de vuurschaal of vuurkorf zou klaarmaken, is mogelijk.

Lees ook …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen