Meest recente artikelen

Welke barbecue past bij mij?

Een klassiek model of mag het wat meer zijn?

  • Deel dit artikel:
Welke barbecue past bij mij? Artikel

Binnen kook je op gas, inductie of elektrisch. In de buitenkeuken zijn er nog meer mogelijkheden. Barbecues bestaan in alle maten en vormen: van mini-wegwerpbakjes tot oversized smokers. Welke barbecue past bij jou?

Wat barbecue-expert Gilles Draps betreft maakt het niet uit welke barbecue je kiest, maar zijn voorkeur gaat wel uit naar een barbecue mét deksel. Je hebt daardoor veel meer mogelijkheden. Behalve als eenvoudig grilltoestel functioneert je barbecue dan namelijk ook als oven. Zo krijg je een gelijkmatige garing én natuurlijk ook die overheerlijke, aromatische barbecuesmaak.

De gasbarbecue

gasbarbecue

De stressvrije gasbarbecue

Pro

Ideaal voor een stressvrije barbecue. Niemand hoeft nog snel snel naar het tankstation te rijden omdat je vergeten bent houtskool in huis te halen. Zodra je zin krijgt in barbecue, kun je vrijwel onmiddellijk aan de slag. Zelfs op een doordeweekse dag.

+ snel op temperatuur
+ veel verschillende bereidingstechnieken: het is haast een hele buitenkeuken in één
+ makkelijk aan te steken
+ temperatuur eenvoudig te regelen

Contra

Je mist het typische slow-foodgevoel, waarbij je met een glaasje wijn in de hand kunt kletsen tot de barbecue op temperatuur is. Het aroma en de smaak van je gerechten zijn ook minder uitgesproken, aangezien er geen houtskool aan te pas komt.

– schoonmaken is veel werk
– gasfles neemt veel ruimte in
– mist de charme van echt vuur

De kamado of keramische barbecue op houtskool (type Green Egg)

Kamado of keramische houtskoolbarbecue (type Green Egg)

Een Green Egg voor de ideale barbecue

Pro

De hobbykok zal zijn of haar hartje ophalen aan deze fantastische allrounder. De keramische buitenwand is bestand tegen temperaturen tot 350°C, waardoor je er zelfs pizza’s in kunt bereiden, maar natuurlijk ook mee kunt roken, grillen, bakken en zelfs stomen. Doordat de warmte erg lang wordt vastgehouden, kun je ook traag garen op lage temperatuur.

+ authentieke rooksmaak
+ veel verschillende bereidingstechnieken: grillen, roken, stomen, bakken… en zelfs slow cooking
+ zowel hoge als lage temperatuur mogelijk
+ houdt de warmte heel goed vast

Contra

Dit soort barbecues zijn relatief duur en het vergt een beetje oefening om het toestel correct te gebruiken.

– best prijzig: een goed exemplaar heb je vanaf 1000 à 1500 euro
– barbecueën voor gevorderden, want je moet de temperatuur extra goed in de gaten houden

De klassieke houtskoolbarbecue

Klassieke houtskoolbarbecue

Een klassieke houtskoolbarbecue is altijd goed!

Pro

De klassieke barbecue vind je in alle maten en vormen, maar eigenlijk werken ze allemaal op exact dezelfde manier: een rooster boven gloeiendhete houtskool of briketten. No nonsense, lekker grillen en smullen maar.

+ authentieke rooksmaak
+ hoge temperatuur
+ directe warmte
+ voor ieders budget: al vanaf 150 euro heb je een goede barbecue

Contra

Het duurt soms lang voordat de kolen heet genoeg zijn en je geen vlammen meer ziet. Pas dan kun je beginnen te grillen.

– veel rookvorming
– schoonmaken kost tijd
– minder snel op temperatuur

De smoker

De smoker is perfect voor wie het wat professioneler wilt aanpakken.

Pro

De smoker barbecue bestaat uit twee delen: een grill en een rookoven. Eerst grill je je vlees, groenten of vis en daarna ga je roken met indirecte hitte. Je voegt houten ‘chips’ toe, waardoor je gerecht die unieke, gerookte smaak krijgt en supermals wordt. Perfect dus voor pulled pork.

+ voor de fans van rooksmaak
+ veel verschillende bereidingstechnieken, zoals indirect grillen, roken en langzaam garen
+ veel variatie in rookmot (soorten hout die je kunt roken)
+ haast onverwoestbaar

Contra

Deze barbecues zijn meestal groot – in de vorm van een locomotiefje met schouw – én prijzig. Het is ook lastig om de temperatuur op peil te houden als je grote stukken vlees traag wilt garen.

– minder snel op temperatuur
– best prijzig: je telt meer dan 500 euro neer voor de betere modellen

De ofyr-barbecue of vuurschaal

Ofyr-barbecue of vuurschaal

De Ofyr-barbecue of vuurschaal

Pro

Hou je van gezelligheid rond het vuur? Dat is met een Ofyr vuurschaal gegarandeerd! Bovendien staat het strakke design van cortenstaal op elk terras en in elke tuin. De kegelvormige vuurschaal vul je in het midden met hout of houtskool. Errond komt een bakplaat die gloeiendheet kan worden, waardoor vis en vlees onmiddellijk dichtschroeien en niet aanbakken.

+ veel sfeer, warmte en beleving
+ robuuste vorm van outdoor cooking
+ makkelijk schoon te maken, vraagt weinig onderhoud
+ kan ook als vuurschaal gebruikt worden in de winter
+ kan met hout of houtskool

Contra

Op de Ofyr wordt geen deksel gebruikt, wat het aantal mogelijke bereidingen beperkt. Bovendien komt deze barbecue met een stevig prijskaartje. Reken op ongeveer 1500 euro. Gelukkig is het design tijdloos en gaat cortenstaal lang mee.

– het duurt even vooraleer de bakplaat op temperatuur is
– niet te gebruiken bij sterke wind
– temperatuur moeilijker te regelen
– veel rookontwikkeling
– prijzig toestel

De elektrische barbecue

De elektrische bbq

De elektrische barbecue

Pro

Stekker insteken, op het knopje drukken en wachten tot hij voorverwarmd is: meer komt er bij een elektrische barbecue niet kijken. De bediening van het toestel is supersimpel. Doordat er geen rookontwikkeling is, is een elektrische barbecue prima geschikt om op het balkon van een appartement te barbecueën, bijvoorbeeld.  Je kunt de temperatuur makkelijk instellen, en de toestellen zijn meestal zeer simpel en makkelijk te reinigen. Vaak past het grillrooster in de vaatwasser!

+ geen voorbereidingstijd nodig
+ amper rook
+ minder schoonmaakwerk
+ erg goedkoop: je hebt er al een vanaf 25 euro

Contra

Elektrische barbecues zijn meestal redelijk compact – sommige exemplaren kun je zelfs op tafel gebruiken. Dat heeft als belangrijkste nadeel dat ze minder geschikt zijn voor grote gezelschappen. Ze worden ook zelden zo warm als een andere barbecue, waardoor je die echte barbecuesmaak mist. Bovendien kun je het toestel alleen gebruiken als er een contactdoos in de buurt is.

– mist rooksmaak
– niet handig voor grote groepen
– afhankelijk van elektriciteit

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen