Meest recente artikelen

Mag je eigenlijk barbecueën in het openbaar?

Wij zochten het voor je uit!

Mag je eigenlijk barbecueën in het openbaar? Artikel

Het zonnetje schijnt en je wil graag barbecueën, maar er is één probleem: je hebt geen tuin. Mag je dan zomaar de barbecue aansteken in een openbaar park? De regelgeving is niet in alle steden even soepel.

In de meeste steden kun je barbecueën in het openbaar, maar mag dit enkel op plaatsen die daarvoor voorzien zijn. Zet je barbecue dus niet zomaar in eender welk park neer.

Antwerpen

Openbaar barbecueën mag in Antwerpen, maar enkel op de daarvoor voorziene plaatsen. In verschillende Antwerpse parken is een barbecue te vinden die je tussen 10 en 22 uur kunt gebruiken.

Brussel

In Brussel zijn vlammen en dus barbecues verboden in groene ruimtes en parken. Ook thuis is een barbecue in Brussel enkel toegelaten als je er de buren niet mee stoort en het geen gevaar vormt voor de veiligheid. Wie een barbecue op het balkon dacht te zetten, moeten we ook teleurstellen, want ook dat is verboden in Brussel.

Gent

In Gent zijn er verschillende barbecuezones. Op sommige plekken is er een barbecue ter beschikking, maar soms moet je je eigen toestel voorzien. Je mag er barbecueën van 1 april tot 1 oktober en telkens maximum tot 22 uur. Een overzicht van waar je mag barbecueën in het Gent vind je hier.

Leuven

Op verschillende plekken in Leuven kun je barbecueën in het openbaar. Wie de barbecue op het Koning Albertplein gebruikt, kan zelfs een koffer met barbecuemateriaal en een rooster voor (halal)vlees lenen bij buurtwerk Casablanca. Ook hier moet je vuur ten laatste om 22 uur gedoofd zijn.

Kortrijk

In en om Kortrijk kun je barbecueën op twee locaties: aan Kinderboerderij Van Clé in Marke en in het landschapspark van De Warande. Het gebruik van de barbecues is gratis, maar je moet wel reserveren.

Hasselt

In Hasselt is barbecueën in het openbaar in principe niet toegestaan. Je kunt bij de stad wel een aanvraag indienen.

Aan de kust

Barbecueën op het strand, mag dat dan wel? Ook niet altijd, zo blijkt. In Oostende bijvoorbeeld kan het enkel tijdens de maanden juni en september, met een maximum van één barbecue per weekend, en mits aan een aantal specifieke voorwaarden voldaan wordt. Bovendien heb je toestemming nodig van de Stad Oostende of het Vlaams Gewest. Ook in Nieuwpoort, Blankenberge en Zeebrugge heb je voorafgaande schriftelijke toestemming nodig van het gemeentebestuur. In De Haan, Middelkerke en Knokke-Heist  mag het sowieso niet. Staat jouw favoriete kustgemeente hier niet bij? Informeer dan, vooraleer de kolen aan te steken, bij de gemeente of het wel mag.

 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen