Meest recente artikelen

Mag je eigenlijk barbecueën in het openbaar?

Wij zochten het voor je uit!

Mag je eigenlijk barbecueën in het openbaar? Artikel

Het zonnetje schijnt en je wil graag barbecueën, maar er is één probleem: je hebt geen tuin. Mag je dan zomaar de barbecue aansteken in een openbaar park? De regelgeving is niet in alle steden even soepel.

Zit je op hete kolen voor een barbecue? In verschillende steden kun je barbecueën in het openbaar. Het mag echter alleen op plaatsen die daarvoor voorzien zijn. Zet je barbecue dus niet zomaar overal neer.

Barbecueën in het openbaar…

In Antwerpen

De voorbije zomers werden alle openbare barbecues weggehaald in Antwerpen. Ze zorgden voor te veel overlast. Je kunt er dus niet meer barbecueën in het openbaar. Voor straatfeesten en evenementen kun je wel nog een exemplaar van de stad uitlenen. Maar dus niet voor privébarbecue in de openbare ruimte met het gezin of onder vrienden.

In Brussel

In Brussel zijn vlammen en dus barbecues verboden in groene ruimtes en parken. Op andere plaatsen in de openbare ruimte mag het alleen met toestemming van de stad. Ook thuis mag barbecueën enkel als je er de buren niet mee stoort en het geen gevaar vormt voor de veiligheid. Wie een barbecue op het balkon dacht te zetten, moeten we eveneens teleurstellen. Ook dat is verboden in Brussel.

In Gent

In Gent mag je eveneens niet meer barbecueën in het openbaar. Het gaf te veel overlast in de parken en openbare barbecuezones. De maatregel geldt alvast voor de lente en zomer van 2023. Meer informatie over het Gentse verbod vind je hier.

In Leuven

In Leuven mag je wel nog barbecueën in parken en op openbare plaatsen. Maar: alleen als er een openbare barbecue van de stad staat. Je vindt ze op verschillende plekken in de studentenstad.

In Kortrijk

De stad Kortrijk vindt barbecueën net bijdragen tot de gezellige sfeer op pleinen en in parken. Ze voorziet daarom openbare barbecues op drie locaties, waaronder één vuurplaats. Deze kunnen door iedereen gratis gebruikt worden na reservatie. Je hebt namelijk een sleutel nodig om het toestel te kunnen gebruiken.

In Hasselt

In Hasselt is barbecueën in het openbaar in principe niet toegestaan. Er zijn dan ook geen publieke barbecues. Je kunt bij de stad wel een aanvraag indienen.

Aan de kust

Barbecueën op het strand, mag dat dan wel? Ook niet altijd, zo blijkt. In Oostende bijvoorbeeld kan het enkel tijdens de maanden juni en september, met een maximum van één barbecue per weekend, en mits aan een aantal specifieke voorwaarden voldaan wordt. Bovendien heb je toestemming nodig van de Stad Oostende of het Vlaams Gewest.

Ook in Nieuwpoort, Blankenberge en Zeebrugge heb je voorafgaande schriftelijke toestemming nodig van het gemeentebestuur. In De Haan, Middelkerke en Knokke-Heist  mag het sowieso niet.

Staat jouw favoriete kustgemeente hier niet bij? Informeer dan, vooraleer de kolen aan te steken, bij de gemeente of het wel mag.

 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen