Meest recente artikelen

Mag je overal buiten koken?

Supergezellig maar kan het?

Mag je overal buiten koken? Artikel

Vanaf de eerste weersvoorspelling richting 20 graden, trekken we massaal naar buiten. Ook eten klaarmaken in openlucht is erg leuk. Maar mag je wel zomaar overal buiten koken?

Belgen zijn dol op mooi weer. Bij de minste straal zon zitten we op een terrasje, pakken we de picknick in of zetten we de barbecue buiten. Niet alleen drinken en eten, ook lekkers bereiden onder de blote hemel is supergezellig. Niemand hoeft in de weer te zijn in de (binnen)keuken en iedereen doet mee. Maar mag je wel overal buiten koken? 

Nee, je mag niet overal buiten koken…

Maar waar dan wel? Om te weten te komen waar je overal buiten mag koken, moet je eerst twee andere vragen beantwoorden. Namelijk: waar en hoe ga je eten klaarmaken?

Vuur of geen vuur?

Of je op een bepaalde plaats je buitenkeukentje mag opstellen, is alvast verbonden met de manier waarop je gaat koken. Kook je op een open vuur, barbecue, campingvuurtje of haal je het fonduestel boven? De wetgeving is strikt wat vlammen betreft, maar ook of je er anderen last mee bezorgd (reuk- en rookhinder).

Waar mag je buiten koken met vuur?

Of je op een bepaalde plaats met vuur mag koken, hangt af van de wetgeving. Dat is het moeilijkste punt. Alleen al in België zijn er grote verschillen tussen gemeenten, provincies en gewesten. Check dus altijd de lokale regels voor je je vuur opstelt. En, voor je al je vrienden in je tuin uitnodigt: de regels beperken zich niet tot openbare plaatsen. Ook in je eigen tuin, op de camping of ander privédomein kan het zijn dat je niet overal buiten mag koken.

In de openbare ruimte

De wetten voor koken met vuur in de publieke ruimte zijn het strengst. De reden is dat je op openbare plaatsen (meer dan thuis) rekening moet houden met anderen. Bovendien verspreidt vuur zich makkelijk als het warm en droog is.

Voor koken met vuur gelden dezelfde regels als deze voor barbecueën in het openbaar. Dat mag niet overal. En als het mag, moet het meestal op een daarvoor voorziene plek.

Op het privédomein

Ook op de camping kan het zijn dat je niet zomaar overal buiten mag koken. Vaak is er een speciale plek voorzien waar je je vuurtje mag aansteken. Of de vlam in de pan kan in je eigen tuin, hangt af van je woonplaats.

  • In Vlaanderen mag je koken met vuur in je eigen tuin zonder de buren te hinderen. Je moet op veilige afstand van de scheidingslijn blijven. Ook mag er geen rookhinder zijn. Je mag soms zelfs koken op het balkon van je appartement. Kijk wel even in het reglement van het gebouw of het mag. Je mag er bovendien geen overlast mee veroorzaken voor je medebewoners.
  • In Brussel zijn ze strenger. Daar mag je sowieso geen barbecue en co aansteken op je balkon. Ook in de tuin mag je er geen overlast of onveilige situaties mee creëren.
  • In Wallonië moet je vuurtje op minstens drie meter afstand staan van de grens met de buren. En er mag uiteraard opnieuw geen rook- of geurhinder in het spel zijn.

Voorzichtig zijn!

Bovendien kunnen overheden een verbod opleggen in bijzondere situaties, ook op het privédomein. Denk aan een hittegolf of hoog risico op natuurbranden. Hou in elk geval altijd een emmer water of zand in de aanslag. Je weet maar nooit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen