Meest recente artikelen

Hoe voorkom je spruitjeslucht?

En hoe ontstaat het eigenlijk?

Hoe voorkom je spruitjeslucht? Artikel

Je bent fan of geen fan, maar wij bij Libelle Lekker zijn alvast dol op spruitjes! 't Is alleen jammer dat ze zo'n onaangename geur afgeven tijdens het koken. Gelukkig zijn er eenvoudige trucjes om dat te voorkomen!

Spruitjes zijn eigenlijk kleine kooltjes die barsten van de vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan magnesium, foliumzuur, kalium, vezels én vitamine C. Eén portie spuitjes bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel! Supergezond, dus.

Hoe ontstaat de geur?

Om zoveel mogelijk van die vitamines te behouden, kun je de spruitjes best koken in een grote pot water met wat zout. Na zo'n tien minuten zijn ze beetgaar, maar dan komt er ook zo'n typische, onaangename geur vrij. Deze lucht ontstaat doordat spruitjes zwavel uit de grond opnemen tijdens de groei. Als ze gekookt worden, laten ze dat los en voilà, daar is de typische spruitjesgeur.

Zo voorkom je het

Er zijn verschillende trucjes die je kunt proberen om spruitjesgeur tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken in het water. Die zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt en dat de spruitjes dus ook minder geur afgeven.

Maar wat je ook doet: kook je spruitjes niet te lang, wat dat werkt de geur alleen maar in de hand. Probeer daarom de kooltjes ook eens in de wok te gooien of blancheer ze kort en verwerk ze bijvoorbeeld in een hartige taart. En waarom probeer je ze eens niet rauw in een salade? Er zijn oneindig veel mogelijkheden om van de gezonde voordelen van spruitjes te profiteren!

Deze recepten zijn alvast de moeite waard:

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen