Meest recente artikelen

Dutch oven: wat is het en waarvoor kun je het gebruiken?

Handig als je buiten wil koken

Dutch oven: wat is het en waarvoor kun je het gebruiken? Artikel

Je komt het wel vaker tegen in recepten of artikels over buiten koken. Maar wat is dat, een Dutch oven, en waarvoor kun je hem allemaal gebruiken?

Een Dutch oven (ook wel: 'casserole pan') is een stevige gietijzeren kookpot voor het open vuur. Hij lijkt sterk op de zware pannen waarin vaak stoofpotjes worden gemaakt (de 'French oven'), maar dan zonder het laagje email.

Dutch oven: stoere stoofpot

Dankzij het dikke gietijzer wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de pot. Daardoor kan het gerecht langzaam garen. Zonder het emaillen laagje kan hij bovendien wel tegen een stootje. De Dutch oven dient namelijk voor het open vuur.

Hij heeft vaak pootjes waardoor je hem in een kampvuur of barbecue kunt zetten. Of je kunt de pot boven het vuur ophangen. Op het platte deksel met opstaande randen kun je nog wat hete kolen leggen. Zo wordt de warmte verspreid. Een beetje zoals bij – juist: een oven.

Makkelijk buiten koken

De gietijzeren kookpot is dus goed in het lang sudderen van stoofpotjes. Maar het is ook de ultieme tool voor de fervente buitenchef. Met wat oefening maak je er namelijk álles in klaar. Je kunt de Dutch oven gebruiken als energiezuinige oven, voor pizza en brood, of voor gebraad. En je kunt erin stoven, frituren, koken of stomen. De enige vereiste is een open vuur of grote barbecue.

Dutch oven in Amerika

Dat je de Dutch oven vaak tegenkomt in Amerikaanse recepten heeft te maken met de geschiedenis. Volgens de overlevering heeft de pot echt een Hollands ('Dutch') kantje. De Britten zouden de manier van gietijzer maken gekopieerd hebben van Nederlandse pottenmakers.

Kolonisten namen de pannen mee overzee naar het pas ontdekte continent. Bij het verkennen van het Wilde Westen namen de pioniers steevast hun veelzijdige Dutch oven mee. Zo werd het een echte basic in de vroege Amerikaanse keuken. Het avontuurlijke verleden maakt dat de pot er nog steeds populair is tijdens outdooractiviteiten.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen