Meest recente artikelen

10 barbecuetips van Peter Declercq

Succes verzekerd!

10 barbecuetips van Peter Declercq Artikel

Belgen zijn grote barbecuefans: maar liefst één op de vier Belgen haalt tijdens de zomermaanden één keer per week de barbecue boven! Barbecue-expert Peter Declercq heeft voor elke grill-liefhebber de lekkerste en veiligste tips.

Bbq gepland? Dankzij deze barbecuetips loopt alles gesmeerd!

10 barbecuetips voor een geslaagde avond

 1. Kies de juiste barbecue. Ik hou zelf van een open barbecue, maar een klassieke bolvormige barbecue met deksel is handig voor beginners.
 2. Gril eens op echt hout, zoals peren- of olijvenhout. Houtskool is al verbrand, daar zit geen smaak of aroma meer in.
 3. Gebruik vuurkruiden om je barbecuegerechten extra smaak te geven.
 4. Plaats de barbecue op een veilige, stabiele ondergrond en uit de wind. Zorg dat je het toestel niet te dicht bij struiken, een parasol of de tafel zet. Hou kinderen en dieren uit de buurt.
 5. Stel een eindverantwoordelijke aan. Dat klinkt serieus, maar zo bewaakt één iemand het overzicht.
 6. Maak het jezelf gemakkelijk met een aanmaakkoker om je hout of briketten snel te verhitten. Het kost niet veel en is echt handig. Gebruik nooit benzine, methanol of petroleum als aanmaakmiddel, maar kies voor natuurlijke aanmaakblokjes of hout- en wolsnippers. Gebruik ook een goede en veilige aansteker.
 7. Ga voor kwaliteitsvolle producten. Kies voor eerlijk vlees van een lokale beenhouwerij. Bewaar de ingrediënten ook juist en koel, en gebruik verschillende snijplanken voor groenten en vlees om kruisbesmetting te vermijden.
 8. Wacht tot je vuur de perfecte temperatuur heeft voor je begint te bakken. Harde groenten, zoals wortelen of bloemkool, kun je het best even stomen voor je ze grilt. Ribbetjes kun je al voorgaren in de oven.
 9. Overgiet een brandende barbecue nooit met extra brandstof om het vuur aan te wakkeren en blaas ook niet in het vuur. Zet steeds een emmer met zand of water naast je barbecue of leg je tuinslang klaar. Zo kun je snel handelen als er toch iets misgaat.
 10. Klaar met grillen? Reinig je rooster als het nog warm is met een stuk citroen of ananas. De zuren breken de vetten af. Gebruik pas nadien een schuursponsje.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen