Meest recente artikelen

Buiten koken op de vuurschaal of vuurkorf: tips én recepten

Nog beter dan de BBQ!

Buiten koken op de vuurschaal of vuurkorf: tips én recepten Artikel

Een vuurkorf maakt ’s avonds buitenzitten niet alleen gezelliger (en oké: romantisch). Je kunt ook fijn buiten koken op de vuurschaal of vuurkorf. Met onze tips en recepten lukt dat prima.

Nog beter dan keuvelen rond de vuurschaal is buiten koken op een vuurkorf of -schaal. Het lijkt avontuurlijker dan barbecueën, én je keuken blijft brandschoon.

Is het moeilijk? Niet echt. Vuur is vuur, of het nu een kampvuur, barbecue of vuurkorf is. Zalm grillen, een kippenboutje roosteren, een kaasje of marshmellow smelten… Je kunt er hetzelfde op klaarmaken.

Voor je buiten gaat koken op de vuurschaal of vuurkorf…

1 Veilig koken op de vuurschaal of vuurkorf

Dit geldt natuurlijk voor alles waar vuur aan te pas komt: wees voorzichtig. Zeker met kinderen in de buurt of bij erg droog weer. Hou steeds een emmer water of zand klaar, mocht het toch uit de hand lopen.. Zorg ook dat het vuur goed gedoofd is voor je weer naar binnen gaat.

2 Je vuurkorf ís geen barbecue

Vuur is vuur en grillen is grillen, maar… Wil je buiten koken op de vuurschaal of vuurkorf, verwacht dan niet hetzelfde resultaat als op de barbecue. Het vuur, en dus de hitte, valt minder in goede banen te leiden. Je kunt geen deksel op je vuurschaal zetten of experimenteren met ventilatiegaten. Het zal dus allemaal wat sneller of trager gaan. Reden te meer dus om wat vaker te ‘oefenen’ met de vuurkorf.

3 Creatief met brandhout

Hier komt geen gas aan te pas maar echt brandhout. Voor je een boom uit je tuin opoffert: het moet droog genoeg zijn om te gaan branden. Je kunt de keuze van het hout ook laten bepalen door de smaak die je wilt voor je gerecht. Denk aan appel-, kersen- of esdoornhout. Of je gaat gewoon voor houtskool. Dan mis je je wel deze aparte smaakbeleving.

4 Vergeet de accessoires niet

En dan bedoelen we: dezelfde tools als voor de barbecue. Tang, spies, grillrooster, vuurproof pan, een rek voor indirect grillen…  En natuurlijk: aluminiumfolie. Alles in pakketjes doet het goed op de vuurkorf.

5 Start goed voorbereid

Niets zo teleurstellend als een vuur dat niet opflakkert of ontbrekende ingrediënten. Zorg voor (meer dan) voldoende droog hout en de nodige tools. Snij de groenten vooraf, pak aardappels in, zet de sauzen en kruiden klaar… en verzamel alles rond het vuur.

Dit kun je buiten koken op de vuurschaal of vuurkorf

Het leuke aan deze manier van buiten koken is dat het een beetje back to basics is. Alsof je gaat wildkamperen of een survivaltocht doet. Hou het dus simpel. Ga voor makkelijk, met weinig ingrediënten en, natuurlijk: wat je lekker vindt.

Apero

Voor alles wat moet opwarmen, smelten, roosteren of poffen is je vuurkorf het ideale kookhulpje. Warme dip, gesmolten kaas… Zei er iemand messy nacho’s?

Eenvoudige gerechten

Denk basic barbecue: een worstje, kippenboutjes, een gehaktbal… Eventueel met een salade en een gepofte aardappel. Of ga voor vlees tussen een broodje: een hamburger of hotdog maak je makkelijk klaar op de vuurkorf.

Vergeet het dessert niet!

Een gezellige avond is pas compleet als er dessert is. Klassiekers zijn natuurlijk s’mores of gegrild fruit, en zelfs wentelteefjes. Zit je in je eigen tuin? Maak het je gerust gemakkelijk en haal even binnen een ijsje.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen