Meest recente artikelen

Pastagekte

  • Deel dit artikel:
Pastagekte Artikel

Wist jij dat er ongeveer zo'n 300 soorten pasta bestaan? Voor ieder wat wils dus! Soms heb je misschien zin in macaroni, andere keren weer in tagliatelle... Welke vorm kies jij vandaag? Wij zetten ze even op een rijtje en zorgen voor een handig blad met afbeeldingen van elke soort. Smakelijk!

Wat is pasta?

Pasta is een deegproduct dat op allerlei manieren en in verschillende vormen versneden kan worden. Zo kan het deeg eerst tot dunne plakken gerold worden en daarna in stroken gesneden (bv. Spaghetti). Het kan ook geëxtrudeerd worden (bv. Macaroni). Of de plakjes worden tot vierkantjes gesneden en dan gevuld (bv. Ravioli). 

Pasta is in twee hoofdgroepen onder te verdelen: pasta secca of pastasciutta is gedroogde pasta en pasta fresca is verse pasta.

Pasta secca

De meest bekende soort pasta is gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Tot deze categorie behoren de meeste voorverpakte pastasoorten.

De andere soort wordt gemaakt van bloem van zachte tarwe en eieren, de zogenaamde eierpasta (pasta secca all’uova). Deze eierpasta’s kun je bij Italiaanse specialiteitenwinkels en bij verschillende supermarkten kopen. Eierpasta’s hebben meestal een kortere kooktijd en zijn bovendien voller en zachter van smaak.

Pasta fresca

En dan is er natuurlijk de verse (zelfgemaakte) pasta. Dit is ook een eierpasta. Verse pasta heeft maar een hele korte kooktijd, vaak nog minder dan één minuut.

Soorten

Korte deegwaren (klik voor het handige overzicht met afbeeldingen)

  • Conchiglie of schelpjes:
Kleine, holle pasta.




    >> Recepten
     
  • Farfalle:
Pasta in de vorm van vlindertjes.
    >> Recepten
     
  • Fusilli:
Korte spiraalvormige pasta.

    >> Recepten
     
  • Macaroni:
Lange pasta, die hol is.




    >> Recepten
     
  • Penne:
Korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden.
    


>> Recepten
     
  • Rigatoni:
Korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden recht zijn afgesneden.


    >> Recepten
    





  • Orecchiette: Holle, komvormige pasta.
    >> Recepten

 

Lange deegwaren

  • Linguine:
Lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet.




    >> Recepten
     
  • Spaghetti:
Misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is.
    >> Recepten
     
  • Vermicelli: Dunnere slierten dan spaghetti.
    >> Recepten
     
  • Tagliatelle of fettuccine:
 naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten. Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle of fettuccine. Brede repen heten fettuce.







    >> Recepten
  • Pappardelle: Een bredere variant van tagliatelle.
    >> Recepten
  • Trofie: Gedraaide pasta van griesmeel.

 

Gevulde deegwaren of deegvellen

  • Cannelloni: Holle buisjes van deeg om op te vullen.



    >> Recepten
  • Lasagne: Lasagne is er in twee soorten: groene en witte.
    >> Recepten
     
  • Ravioli: Vierkante, met vlees of spinazie gevulde deegjasjes.




    >> Recepten
     
  • Tortellini: Deegringen die met allerlei groente, kaas of vlees gevuld kunnen worden en in verschillende grootte gekocht kunnen worden.




    >> Recepten
     

Weetjes

Holle vormen zoals penne zijn geschikt voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta meestal met dunne, gladde sauzen geserveerd worden. Voor in de soep bestaan zelfs speciale kleine pastavormen die blijven drijven.

Als de naam eindigt op -oni duidt dat op een groot formaat: conchiglioni zijn bijvoorbeeld grote conchiglie. En tortelloni zijn een grotere variant van tortellini. Namen die eindigen op -ini en -ette duiden daarentegen op een kleiner formaat.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen