10 tips voor de perfecte lasagne
Zo wordt je lasagne nóg lekkerder!
Een van de beste Italiaanse uitvindingen, da's lasagne: laagjes pasta met een heerlijke vulling ertussen en een laagje kaas erbovenop, heerlijk! Wil je 'm zo lekker maken als de Italianen dat doen? Met deze tips wordt je lasagne helemaal zoals het hoort.
Om de perfecte lasagne te maken – of het nu een traditionele lasagne bolognese is of een chique lasagne met zalm en spinazie – moet je aan een paar dingen denken. Lees snel onze tips.
10 tips voor de perfecte lasagne
- Het allerlekkerst wordt je lasagne met verse lasagnevellen vinden wij, maar als je die niet vindt of niet zelf wil maken, dan zijn gedroogde lasagnevellen ook prima. Voorkoken is niet nodig: ze garen beide in de saus. Doe daarom onderaan in je ovenschaal wel altijd eerst een laagje tomaten- of bechamelsaus. Maak je een open lasagne, dan kook je de pastavellen beter wel voor want anders blijven ze, doordat er minder saus tussen zit, te hard. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een een schone keukenhanddoek.
- Doe groenten nooit rauw in de lasagne: snij ze in kleine stukjes en stoof ze eerst even aan. Zo zijn ze sneller gaar en bovendien zijn ze dan ook lekkerder.
- Vis heeft niet zoveel tijd nodig om te garen en droogt snel uit. Daarom mogen stukjes vis rauw in je lasagne. Meng ze door een saus als je vreest dat het anders te droog wordt.
- Maak je een vleessaus, kies dan voor gehakt van goede kwaliteit, en liefst niet uit de diepvriezer. Bak het vlees rul en laat alle vocht verdampen voor je de andere ingrediënten van je saus toevoegt. De saus wordt anders te waterig.
- Je kunt ook eens kiezen voor een andere soort gehakt: een lasagne met lamsgehakt is bijvoorbeeld echt een topper. Met koriander, kaneel en komijn breng je dan alles perfect op smaak.
- De saus moet zo veel mogelijk opgeslorpt worden door de pasta. Zo is de lasagne stevig genoeg om in stukken gesneden te worden en loopt de saus er niet tussenuit. Zorg daarom dat je sauzen voldoende ingedikt zijn – gebruik eventueel wat bindmiddel – en gebruik niet té veel saus.
- Lasagne kun je makkelijk op voorhand maken. Bonus: zo kan het vocht ook al goed in de pastavellen dringen. Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd. Lasagne die meteen in de oven gaat, bak je ongeveer 45 minuten op 180°C. Komt hij uit de koelkast, dan wordt dat dus 55 minuten.
- Je kunt 'm net als andere ovenschotels ook prima invriezen – doe gewoon alle laagjes in de schaal, wikkel de schaal in vershoudfolie en in aluminiumfolie en zet ze zo in de diepvriezer. Je hoeft de lasagne niet voor te bakken. Laat 'm eerst helemaal ontdooien in de koelkast voor je 'm in de oven zet.
- Om te vermijden dat hij aanbakt, kun je de lasagne voor de helft van de oventijd afdekken met aluminiumfolie. Verwijder vervolgens de folie zodat de kaas mooi kan kleuren. Let er bij het vullen van de schaal bovendien op dat de hoekjes van de lasagnevellen goed met saus bedekt zijn, want die verbranden het snelst.
- Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Video: het basisrecept om lasagne te maken
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Aan de slag met onze tips: 9x lasagne
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!