Maken koolhydraten zoals pasta, rijst en brood je dik?
Feit of fabel?
Brood, pasta, rijst … vaak krijgen koolhydraten de schuld als de weegschaal omhoog gaat. Maar kloppen die verhalen wel? Gezondheidswetenschapper Joanna Eksteen (KU Leuven) legt uit waarom koolhydraten niet per se voor gewichtstoename zorgen én welke soorten je best kiest voor een gezond eetpatroon.
"Koolhydraten – die zitten in voedingsmiddelen zoals brood, rijst, aardappelen en ontbijtgranen – worden in het lichaam afgebroken tot glucose, wat energie levert", vertelt Joanna Eksteen, gezondheidswetenschapper aan de KU Leuven. "Koolhydraten vormen dus een belangrijk onderdeel van onze voeding en maken deel uit van een gezond en evenwichtig dieet."
Het klopt dus niet dat koolhydraten rechtstreeks voor gewichtstoename zorgen. "Wat voor gewichtstoename zorgt", stelt Eksteen, "is voortdurend meer calorieën (energie) eten dan je lichaam nodig heeft, ongeacht of die calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, vetten of eiwitten."
"Wel is het belangrijk om te weten dat bepaalde koolhydraten gezonder zijn dan andere. Zo worden complexe koolhydraten, zoals volle granen (bruine rijst, havermout, volkorenbrood), peulvruchten en groenten langzamer verteerd door het lichaam. Ze veroorzaken een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor energie gelijkmatig vrijkomt. De vezels in deze voedingsmiddelen geven een verzadigd gevoel en helpen bij het beheersen van de eetlust."
Daartegenover staan geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en witte pasta, evenals suikerrijke producten zoals snoep en koekjes. "Die worden snel opgenomen en zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een hongergevoel kort na de maaltijd. Vanuit het oogpunt van eetlustcontrole, hart- en darmgezondheid is het dus beter om geraffineerde koolhydraten te vervangen door complexe varianten", vat Joanna Eksteen samen.
Kies dus voor complexe koolhydraten – met deze recepten bijvoorbeeld
Ook een vraag over gezonde voeding? Bezorg ze ons via lekker@libelle.be. Het antwoord lees je binnenkort misschien hier of in Libelle Lekker.