Meest recente artikelen

Vakantieland: Frankrijk

Du pain, du vin...

Vakantieland: Frankrijk Artikel

De Franse keuken wordt door velen gezien als dé basiskeuken. Toch bestaat dé Franse keuken niet: in het noorden wordt heel anders gegeten dan in het zuiden, bijvoorbeeld.

Frankrijk is een rijk culinair land dat bekend staat om de kwaliteit en verscheidenheid van z’n regionale producten, zoals pastis, mosterd, macarons, rillettes, foie gras, paté…

De Parijse keuken wordt internationaal gezien als de referentie voor de Franse keuken, al wordt er regionaal vaak anders gekookt. Zo verschilt de keuken van Noord-Frankrijk heel erg van de Provençaalse. In het noorden wordt vaker gekookt met boter en room. In het zuiden worden er traditioneel veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt.

Smullen in Frankrijk

De uitgebreide keuze aan wijnen en kazen is één van de belangrijkste kenmerken van het land. Elke regio heeft zo zijn eigen kaas. Enkele klassiekers zijn Camembert, Brie de Meaux, Roquefort… Enkele bekende wijnstreken zijn Bordeaux, Côtes du Rhône, Elzas en Bourgogne.

Nog een product dat vaak met Frankrijk geassocieerd wordt, is de klassieker onder de aperitieven: champagne. Champagne is, net als sommige kazen en wijnen, een kwaliteitsproduct dat valt onder AOC (Appelation d’Origine Controlée). Deze producten moeten voldoen aan een aantal strenge voorwaarden, zoals de manier van produceren en de regio waarin ze gemaakt wordt. Enkel bepaalde schuimwijnen uit de Champagnestreek mogen de naam ‘Champagne’ dragen.

Typisch Franse vakantiegerechten

Proef tijdens je vakantie van lekkernijen zoals quiche lorraine, bouillabaisse, salade Niçoise, ratatouille, gratin dauphinois, tarte tatin, sabayon, macarons of crème brûlée.

Zelf aan de slag

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen