Meest recente artikelen

Indirect grillen: hoe doe je dat?

Door indirect te grillen haal je nóg meer uit je barbecue.

Indirect grillen: hoe doe je dat? Artikel

Ben je fan van barbecueën, maar vind je het soms moeilijk om 't vlees op een correcte manier gegaard te krijgen? Indirect grillen kan je daarbij helpen.

Wat?

Indirect barbecueën kun je zien als grillen met de voordelen van een kookvuur én een barbecue: je behoudt dus de typische rooksmaak, maar kunt de warmte regelen, zodat je stukken vlees en vis of groenten langzamer kunt laten garen. Dat komt de smaak en de textuur van heel wat typische barbecuegerechten flink ten goede!

Hoe?

Indirect grillen klinkt heel wat moeilijker dan het eigenlijk is; het komt er gewoon op neer dat je de barbecue opdeelt in warme en minder warme zones. Dat kan op 3 manieren: ten eerste kun je al bij heel wat barbecuefabrikanten terecht voor mandjes waarin je je gloeiende kolen giet voor je ze in de barbecue plaatst. Heb of vind je zulke mandjes niet? Geen probleem: ook met wat aluminiumfolie kun je makkelijk een 'barrière' vouwen waarmee je de zone mét en de zone zonder (of met minder) kolen opdeelt. De derde manier is de makkelijkste, maar ook meteen de minst nauwkeurige: je kunt ook gewoon de hete kolen naar 1 kant van de barbecue schuiven.

Hoe je je barrière ook vormt, de werkwijze is altijd dezelfde: je schroeit het vlees, de vis of de groente eerst kort maar krachtig aan boven de hete kolen, en daarna verschuif je 't product naar de minder warme zone, waar het rustig verder kan garen. Het principe is hetzelfde als wanneer je iets zou bakken in de pan: door het aanschroeien creëer je een krokant korstje en zorg je ervoor dat de sappen goed bewaard blijven, en daarna kan de warmte zich rustig verspreiden en is er een veel gelijkmatiger garing.

Wil je je barbecuegasten dus verbazen met je grillkunsten? Probeer deze barbecuemethode de volgende grillsessie dan zeker eens uit!

Meer lezen:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen