Hamburgers scoren bij groot en klein, en ze zijn des te lekkerder als je ze zelf maakt. Met onze tips en recepten maak je in een handomdraai de lekkerste exemplaren. Wedden dat je nooit meer naar een fastfoodrestaurant gaat?
Hapklare tips
- In principe kan je hamburgers maken van elk soort gehakt, maar houd er wel rekening mee dat hamburgers van magere gehaktsoorten (zoals kippengehakt) sneller droog kunnen smaken. Laat ze dus niet overdreven lang bakken.
- Vind jij het ook zo vervelend als het gehaktmengsel aan je handen blijft plakken? Maak dan voor je begint je handen even nat onder de kraan. Opgelost!
- Bewerk je gehakt niet te veel. Van zodra je een hamburger gevormd hebt, is hij klaar. Hoe meer je het gehakt kneedt of bewerkt, hoe taaier je hamburger zal zijn.
- Laat je gevormde hamburgers even rusten in de koelkast. Zo zullen ze zeker niet uit elkaar vallen als je ze bakt.
- Duw je hamburger niet plat terwijl je ‘m bakt. Zo kunnen al die heerlijke sappen ontsnappen!
- Als je er zeker van wilt zijn dat al je hamburgers een gelijke grootte hebben (en dus tegelijk klaar zullen zijn), gebruik dan een hamburgerpers.
Toptoppings
Heb je even genoeg van tomaat en sla op je burger? Probeer deze nieuwe combo’s dan eens:
- Kruimel wat feta over je hamburger voor een frisse Griekse twist. Heerlijk met wat rode ui.
- Fan van die mediterraanse smaken? Vervang je ketchup dan eens door een hartige olijventapenade.
- Kippenburger gemaakt? Maak er een heuse caesarhamburger van en voeg een looksausje, knapperige Romeinse sla en parmezaansnippers toe.
- Rooster een rode paprika en voeg wat geitenkaas toe aan je goeie oude burger.
- Als je dol bent op guacamole, gebruik dan schijfjes avocado en plukjes koriander als topping.