Meest recente artikelen

5 fouten die je hamburgers verpesten

Vanaf nu maak jij enkel nog heerlijk sappige burgers!

5 fouten die je hamburgers verpesten Artikel

Zijn je hamburgers niet altijd even lekker als op restaurant? Als je deze 5 valkuilen vermijdt, is dat voortaan verleden tijd!

1. Je kiest voor mager gehakt

Mager gehakt is heerlijk in bereidingen als pasta’s en quiche, maar voor juicy burgers heb je écht gehakt met minstens 15% vet nodig. Wil je een hamburger maken volgens de regels van de kunst? Dan gebruik je puur rundergehakt (vermijd wel gehakt van de magere stukken van het vlees). Ook gemengd gehakt is prima.

Tip: Vraag aan je slager om gehakt te maken van de halsstukken van het rund. Sappige hamburgers gegarandeerd!

2. Je bewerkt het vlees te veel

Kneed jij je gehaktmengeling ook altijd als was het koekjesdeeg? Niet doen! Hoe meer je het gehakt bewerkt, hoe taaier en droger je burger zal worden. Meng zo weinig mogelijk en je wordt beloond met een droomburger. Maak een los balletje en druk het plat (maar niet té plat) met je handpalm.

Tip: Toch geen fan van die rustieke look? Gebruik dan na het platdrukken een uitsteekvormpje (of een groot glas) om al je burgers even groot te maken.

3. Je kruidt de burgers op het verkeerde moment

Je voegt de kruiden toe tijdens het mengen van het gehakt? Prima, maar laat het zout nog even achterwege. Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees en heeft invloed op de proteïnen, waardoor de textuur van je hamburgers een pak taaier wordt. Strooi dus pas vlak voor het grillen of bakken wat zout over de burgers.

Tip: Gebruik niet te veel zout voor je begint te grillen en strooi na het grillen nog wat zeezout op je burger voor een zalige finishing touch.

4. Je maakt je hamburgers te klein voor het broodje

We horen je denken: ‘Hoezo te klein? Als ik m’n hamburgers dezelfde diameter als het broodje geef, is dat toch prima?’. Mis poes! Een burger krimpt namelijk tijdens het bakken. Zorg er dus voor dat je burger groter is dan je bun. Geen zorgen: het hoeft allemaal niet perfect te zijn, dus laat die meetlatten en passers gerust achterwege.

Tip: Een goede vuistregel: de diameter van je burger moet ongeveer een centimeter groter zijn dan die van het hamburgerbroodje.

5. Je duwt de burgers plat tijdens het bakken

Echte burgers hebben van die mooie grillstrepen, maar die zul je echt niet mooier maken door je burgers constant tegen de grill aan te drukken. Bovendien duw je zo het vocht uit je burger. Laat je hamburgers dus rustig grillen en raak ze zo weinig mogelijk aan.

Tip: Duw je de hamburgers plat uit vrees dat ze bol komen te staan tijdens het bakken? Dat kun je ook vermijden door vlak voor het grillen met je duim een kuiltje in het midden van de burgers te maken. Opgelost!

De perfecte hamburger bakken

Hoe je de perfecte burger maakt? Dat leer je in deze video!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Aan de slag! Hieronder vind je onze favoriete hamburgerrecepten.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen