Meest recente artikelen

Zelf ketchup maken: zo simpel is het!

Want wat zou je anders bij de frietjes eten?

Zelf ketchup maken: zo simpel is het! How to's

Ketchup uit de supermarkt? Nee, dank je! Niets beter dan zelf ketchup maken. Moeilijk is dat namelijk niet, én je weet wat erin zit. Bekijk het instructiefilmpje en probeer het uit!

Ketchup die je in de winkel koopt, bevat meestal veel suiker en zout. Dat maakt het gezond uitziende tomatensausje heel wat minder gezond dan je zou denken. Door zelf ketchup te maken, beslis je zelf wat er in gaat. Nog steeds veel suiker voor die lekkere zoete smaak, dat klopt, maar die kun je eventueel vervangen door een zoetstof naar keuze (Zusto bijvoorbeeld, waarvan je evenveel gebruikt als wanneer je gewoon suiker zou gebruiken) of je doet er gewoon wat minder suiker in. Let in dat laatste geval wel op: de suiker is samen met de azijn het bewaarmiddel voor deze saus. Als je minder suiker toevoegt, wordt ze minder lang houdbaar en zouden wij ze in de koelkast bewaren.

Ingrediënten voor 1 fles ketchup

 • 100 g fijne suiker
 • 1  ui (gesnipperd)
 • 1  rode paprika's (in kwartjes)
 • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
 • 1 dl rodewijnazijn
 • 80 g tomatenpuree
 • 1 mespuntje cayennepeper
 • maïszetmeel

Zelf ketchup maken: zo doe je dat

 1. Breng de suiker met een scheutje water aan de kook. Na 3 minuten voeg je de ui, tomaten en paprika toe. Laat enkele minuten stoven.
 2. Voeg de azijn en cayennepeper toe en laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig om.
 3. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog enkele minuten pruttelen. Zeef de saus en giet in een sauspan. Bind met wat opgeloste maïzena en giet in een afsluitbare glazen fles. Bewaar de ketchup in de koelkast. Bij het afkoelen dikt hij nog verder.

 

Ketchup gemorst?

Morsen in de keuken is zo gebeurd, maar gelukkig weten we ook hoe je het oplost. Hou de achterkant van de vlek onder koud water. Doe een beetje vloeibaar wasmiddel op de vlek, dep het goed in en laat het ongeveer 10 minuutjes inwerken. Spoel het daarna goed uit en doe een beetje witte azijn op de ketchupvlek. Spoel opnieuw goed uit. Doe er vlekkenverwijderaar op en stop het kledingstuk in de wasmachine.

Is de vlek nog zichtbaar na een wasbeurt? Doe er dan een beetje vloeibaar wasmiddel op, wrijf het goed in de stof en laat gedurende 30 minuten in warm water weken. Was daarna het kledingstuk opnieuw in de wasmachine.

Gebruik je zelfgemaakte ketchup in deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen